FARSUND: 5. september 2014 ble gullsmed Asbjørn Opsal frastjålet gullsmykker og diamantringer med en innkjøpspris til rundt 250.000 kroner.

— To personer kom inn i forretningen i Lyngdal sentrum. En av dem truet de ansatte med en pistol eller annet håndvåpen. Den andre knuste monter og forsynte seg med varer, fortalte operasjonsleder Ole Bjørn Kleivene i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen i 2014.

Stjålet bil

Torsdag startet rettssaken mot den ene av ranerne i Lister tingrett. 29-åringen fra Litauen har erkjent straffskyld. Han er den eneste som er tatt for ranet.

I sitt innledningsforedrag kom aktor Berit Woxen med nye opplysninger om hva som førte til pågripelsen.

Dette startet med funnet av en stjålet Audi A6 stasjonsvogn på Kvinesheia 14. september. Bilen var stjålet i Arendal-området.

Denne bilen ble funnet på Kvinesheia etter ranet.

I bagasjerommet fant politiet fragmenter av glass, som de senere matchet til glass fra de knuste utstillingsmonterne i gullsmedforretningen.

Men det som skulle vise seg å knytte 29-åringen til saken, var en sigarettsneip som ble funnet på utsiden av bilen da området ble undersøkt på nytt 21. septembe r.

Undersøkelser av sneipen ga en fullstendig DNA-profil som tilhørte litaueren. DNA-profilen ble funnet i registrene til norsk politi.

Tidligere dømt i Norge

29-åringen ble i 2011 dømt til tre års fengsel for ranet av en urmakerforretning i Sarpsborg. Da han slo til på nytt, hadde han vært et knapt år ute i frihet.

I sin forklaring hevdet litaueren at han kom til Norge sammen med tre landsmenn. De hadde fått i oppdrag av bakmenn å begå ran.

De dro først til Trondheim der målet var en urmakerforretning. Denne ble funnet for vanskelig å rane. Derfor fikk litauerne et nytt mål: gullsmed Asbjørn Opsal i Lyngdal.

Rettet pistol mot hodet

Klokken halv to 5. september parkerte 29-åringen og en annen mann den stjålne Audien på andre side av gullsmeden. Da de kom inn i butikken var to kvinnelige ansatte tilstede, men en av dem flyktet ut en bakvei.

Mens makkeren knuste monterne og ribbet butikken for gullsmedvarer, var 30-åringens oppgave å holde igjen kvinnen som fortsatt var der.

I retten forklarer litaueren at han rettet et våpen mot kvinnens hode mens hun satt nede på gulvet. Han forteller at kvinnen gråt på grunn av dette.

Ranerne avbildet under ranet inne i butikken.

Lyktes på femte forsøk

Våpenet er ikke funnet, men 29-åringen hevder det kun var snakk om en kopi av et ekte våpen: En gasspistol.

— Dette var for å skremme. Våpenet er ikke farlig i seg selv, hevder litaueren.

Han anslår at han siktet på kvinnen i sju sekunder. Selve ranet hevder han tok et halvt minutt.

I retten opplyste litaueren også at han og makkeren hadde forsøkt å gjennomføre ranet fire ganger i dagene før 5. september.

Hver gang avbrøt de planene, og først under det femte besøket våget de å gjennomføre ranet.

- Fikk bot på 100.000 euro

Ingenting av det som ble tatt fra gullsmeden er funnet. Asbjørn Opsal har selv forklart at varene kunne ha blitt solgt for tilsammen en million kroner over hans disk.

30-åringen hevder godset ble gjemt i en fjellsprekk på Kvinesheia der fluktbilen, den stjålne Audien, ble forlatt. Andre personer skulle senere plukke godset opp.

Han forklarer at han i utgangspunktet hadde sett for seg betaling på 2-3000 euro for ranet. Men dette så han ikke noe til.

Av bakmenn skal han ha blitt beskyldt for å ha stjålet verdiløse ting fra gullsmeden. Han hevder også at han ble banket opp og fikk en "bot" på 100.000 euro (drøyt 900.000 kroner med dagens kurs).

Lang prosess før utlevering

9. oktober 2014 ble 29-åringen siktet for grovt ran, og det ble sendt begjæring om pågripelse med sikte på utlevering.

Mannen ble etterlyst internasjonalt i november 2014, og pågrepet i Italia februar 2015. I lang tid nektet han for å ha noe med ranet å gjøre, men så kom han på andre tanke r.

Etter å ha tilbrakt over ett år i fengsel i Italia ble han utlevert til norsk politi 8. mars i år.

Hvem den andre raneren var, er foreløpig ukjent. Etter ranet fant politiet en Rema 1000-pose i gullsmedbutikken. I denne ble de påvist en bloddråpe med DNA, som politiet antar tilhører raner nummer to.

Så langt har det ikke vært noe treff i internasjonale politiregistre.

- Vet ikke navn på makker

— Hva tenker du om at det er du som sitter her og ikke de andre? spurte tingrettsdommer Hilde Sakariassen i retten.

— Jeg har kommet fram til at jeg ikke vil tilbake til det kriminelle. Jeg har gitt politiet gode beskrivelser av dem jeg jobbet sammen med, og jeg håper de gjør en god jobb og tar dem og bakmennene, sier 29-åringen.

I retten torsdag kom han med navn på personer som han hevder var involvert i planleggingen av ranet.

Men han hevder at han ikke vet navnet på personen som var med ham inn i gullsmedforretningen i Lyngdal . Dette hadde aktor Berit Voxen problemer med å forstå.

— Det eneste jeg vet er at han nettopp var sluppet ut av fengselet i Litauen, forklarer 29-åringen.