— Familier er på ferie og drikker for mye, det er noe vi ikke pleier å få henvendelser om ellers i året. Ut ifra henvendelsene vi får kan det virke som at foreldre slipper hemningene mer enn ellers på sommerstid når det gjelder alkohol. Det er veldig tragisk for barna, sier Sylwia Obuchowicz, informasjonsmedarbeider ved Alarmtelefonen for Barn og Unge.

Hittil i sommer har hjelpetjenesten mottatt over 1000 telefoner fra barn, unge og voksne som trenger hjelp. I juni har det vært nesten 600 henvendelser - omtrent det samme som denne måneden i fjor. Flesteparten av telefonsamtalene handler om foreldre som drikker for mye med barn til stede.

— De voksne oppfører seg på en slik måte at barna blir redde. De føler seg utrygge og fortvilet, sier Obuchowicz.

Nordmenns alkoholforbruk har økt med 40 prosent de siste 20 årene. De av befolkningen som er over 15 år drikker i gjennomsnitt nærmere åtte liter ren alkohol i året. Det viser tall fra fjorårets folkehelserapport.

Båtfyll

Single personer med høy utdannelse og inntekt drikker oftere enn folk med lavere utdanning og inntekt. Menn drikker fortsatt mest, men det er forbruket blant kvinner som har hatt den største økningen.

Alarmtelefonen for Barn og Unge har hovedkontor i Kristiansand, men mottar telefoner fra hele landet. Henvendelsene kommer fra både gutter og jenter, men flest jenter. Hjelpetjenesten får også telefoner fra foreldre og utenforstående voksne som er bekymret. Sistnevnte har det vært en økning i de siste årene.

— For eksempel fikk vi en telefon fra en mann som var på båttur. Han var i nærheten av en annen båt hvor han opplevde at alle de voksne var synlig fulle. Det var barn i båten og vedkommende var veldig bekymret over dette. Han synes at det var vanskelig å dra fra stedet, forteller Obuchowicz.

Oppfordrer til å gripe inn

Henvendelsen kom fra en kommune i Rogaland. Siden kommunen ikke hadde barnevernsvakt tilkalte Alarmtelefonen for Barn og Unge politiet.

— At fremmede voksne ringer inn på denne måten er noe vi har sett en økning i de siste årene. Folk reagerer og bryr seg. Vi har også hatt situasjoner tidligere hvor fremmede har grepet inn og tatt hånd om barna, mens de har ventet på annen hjelp. Det er fantastisk flott at fremmede bryr seg på den måten og kontakter oss. Det er noe jeg oppfordrer til. Barn har sterk lojalitet til sine foreldre og har høy terskel for å si ifra selv, sier Obuchowicz.

Ifølge informasjonsmedarbeideren er det flest henvendelser om overdreven alkoholbruk som gjelder familier som ferierer i Norge. Men de mottar også telefoner om foreldre som er på ferie i utlandet.

Full far på sydentur

I juni ringte en mor til alarmtelefonen og fortalte at faren til barna hadde tatt dem med seg på ferie til sydlige strøk.

— Barnas far hadde vært full fra da de ankom feriestedet. Ifølge moren hadde barna ringt henne og vært redde og rådville.

Slike situasjoner er spesielt utfordrende for hjelpetjenesten.

— Faktumet er at når slikt skjer i utlandet har vi ikke så mye å spille på for å hjelpe. I noen tilfeller prøver vi å samarbeide med reiseselskaper, hvis familien for eksempel er på charterferie. Om de reiser privat er det straks vanskeligere. I noen av de mest ekstreme situasjonene oppfordrer vi annen familie til å dra så fort som mulig til feriestedet for å ta hånd om barna. Det er som oftest den beste løsningen.

— De henvendelsene som vi vurderer som bekymringsfulle eller alvorlige, videresender vi til den lokale barnevernstjenesten. Er situasjonen akutt, kontakter vi lokal barnevernvakt, eller legevakt og politi, legger hun til.