Ordfører Alf Erik Andersen (FrP) og varaordfører Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) ønsker at butikkene i Mandal skal ha åpent på søndagene i sommer. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: — Saksbehandlingen er for tynn. Her er det blant annet ikke dokumentert hva omsetningen egentlig er om sommeren, mente Even Sagebakken (Ap).

Det er handelsstanden i Mandal som har bedt kommunen om å sende en søknad til fylkesmannen om åpent om søndagene fra midten av juni til midten av august.

Fikk nei

Også i fjor sendte Mandal kommune en søknad om sommeråpent, men fikk den gang nei fra fylkesmannen. Det eneste som ble tillatt var åpent under Skallfestivalen.

«Et generelt ønske om å oppnå større økonomisk gevinst i høysesongen er ikke et tungtveiende argument i dispensasjonsvurderingen» , het det den gangen i avslaget.

Det handler om å få dispensasjon fra loven om helligdagsfred. I så fall må Mandal kommune stemples som et typisk turiststed. Dette unntaket i loven kom i 1991 for å blant annet å sikre at turistene hadde et sted å søndagshandle.

- Vi ønsker ikke å sende en søknad som igjen får avslag, sa Sagebakken som spurte hvorfor handelsstanden kommer med sin henvendelse så sent på året.

Er en gladsak

Ordfører Alf Erik Andersen mente derimot at dette var en gladsak.

Ordfører Alf Erik Andersen (FrP) og varaordfører Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) ønsker at butikkene i Mandal skal ha åpent på søndagene i sommer. Foto: Jarle R. Martinsen

— Jeg kan ikke skjønne hvorfor Arbeiderpartiet mener at administrasjonen skal legge ned masse arbeid i en søknad det er opp til fylkesmannen å avgjøre, sa Andersen.Han mente Mandal er et typisk turiststed der turismen betyr svært mye for byen og hvordan omsetningen blir resten av året.

Forplikter

Det sammen mente Ove Nodeland (H).

— Vi har vedtatt en kommuneplan om å satse på turisme, noe som forplikter, sa han.

Men i stedet ble det flertall for et forslag fra Senterpartiet som ikke vil at kommunen skal søke om søndagsåpent. I stedet ønsker de at handelsstanden skal tenke på neste sommer og muligheten for søndagsåpent da.

Bystyret skal behandle saken 19. mai.