KRISTIANSAND: — Selvskading er en av de store utfordringene blant ungdom i dag, mest blant jenter. Dette er overraskende nok noe også tilsynelatende flinke, velfungerende ungdom driver med, sier Karen Ringereide.

— Selvskading er den viktigste indikatoren for selvmordsfare, poengterer Øyvind Dåsvatn.

De to er seniorrådgivere ved RVTS Sør, som er stasjonert i Sørlandet Kunnskapspark i Kristiansand, og jobber med å heve kompetansen til blant andre helsesøstre på skoler og ansatte i barnevern og andre institusjoner når det gjelder selvmord og selvskading.

Høye tall

Nylig skrev Fædrelandsvennen om en Ungdata-undersøkelse foretatt blant 3954 elever på samtlige ungdomsskoler og i første trinn på videregående skoler i Kristiansand. Ungdommene fikk i vår spørsmål om en rekke temaer, for å kartlegge folkehelsen deres - hvordan de har det. Undersøkelsen viser atén av fem jenter på ungdomsskolene, altså 21 prosent, driver med selvskading, mens tallet for gutter er ni prosent.

Tallene ligger på landsgjennomsnittet.

Mørketall

Ifølge Ringereide og Dåsvatn viser nasjonale tall fra 2014 at prosenten av jenter som skader seg på videregående er rundt 25 prosent. De sier selvskading er skambelagt, og at det derfor er mulig at de egentlige prosenttallene er høyere.

— Det er alltid noen i en ungdomsskoleklasse eller videregående klasse som skader seg, enten med eller uten et suicidalt motiv, forklarer Ringereide.

Psykisk smerte

Dåsvatn sier at de som driver med dette ofte forklarer at de opplever en «uutholdelig psykisk smerte» eller at de har et ønske om å dø. Det kan være en måte å straffe seg selv på, skremme noen eller få oppmerksomhet.

— Det er viktig å spørre om hva som er den egentlige årsaken til at personen skader seg, påpeker han.

- Hvorfor tar ungdom det skrittet å skade seg selv?

En stor prosentandel jenter på både ungdomsskolene og de videregående skolene i Kristiansand og Norge driver med selvskading, for å få utløp for psykisk smerte, ifølge undersøkelser. Illustrasjonsbildet er fra Marken gate i Kristiansand. Foto: Tormod Flem Vegge

— Det er en destruktiv mestringsstrategi, og et utløp for noe som er vondt og vanskelig. Foreldre sier ofte til barna sine at de kan bli det de vil. Men dette er ikke sant. Forventningene er så høye at de er umulige å oppnå. Nesten alle foreldre har en forventning om at barnet deres skal være over gjennomsnittet når det gjelder prestasjoner, at de skal bli statsminister, lege, høyesterettsjustitiarius og liknende. Presset blir stort, og hvis ungdommen i tillegg opplever at familie eller nettverk går i oppløsning, skaper det et enormt psykisk press, sier Ringereide.

Trenger noen å snakke med

— Det må være greit å være gjennomsnittlig. Vi må verdsette mangfoldet og ulikhetene blant ungdommen. Skolen bør ha større fokus på sin overordnede målsetting - å gjøre barna i stand til å håndtere livet sitt - fremfor kun å ha fokus på prestasjoner og grunnleggende ferdigheter, understreker hun.

- Hva kan gjøres med problemet?

— Hvis noen kjenner en ungdom som driver med selvskading, må de oppfordre personen til å få hjelp via foreldre, lærere eller andre voksne. Vedkommende trenger en støttespiller, en å snakke med, sier Dåsvatn.

Holder skadingen skjult for omgivelsene

Aina Kjær er leder for ungdomshelse i Kristiansand kommune, og er tett på problematikk som går på selvskading. Her står hun ved Kvadraturen skolesenter. Foto: Tormod Flem Vegge

Selvskading er i hovedsak et fenomen som holdes skjult av dem som driver med det.

— Det er få jenter som oppsøker helsetjenesten ene og alene fordi de skader seg selv. Selvskading er ofte en del av et større bilde, og kan oppdages ved vaksinering eller andre typer helsesjekker, forteller Aina Kjær.

Hun har blant annet det overordnede ansvaret for helsesøstrene på videregående skoler og Helsestasjonen for ungdom i Kristiansand.

Ble overrasket

Kjær startet selv å jobbe som helsesøster på begynnelsen av 2000-tallet. Da ble hun overrasket over omfanget av selvskading.

— Noen eksponerer seg veldig når de driver med selvskading, slik at det er synlig for andre. Men de aller fleste driver med dette i skjul. Årsaken er ofte et følelseskaos, der skadingen er et fysisk uttrykk for smerte. Noen rasper eller kutter seg, slår seg i hodet, slår knytteneven i en vegg og så videre. Det kan være at vedkommende sliter med spiseforstyrrelser, en depresjon eller at det hele er forbundet med konflikter i hjemmet, fortsetter hun og forklarer at mange foreldre opplever det som vanskelig å ta inn over seg at barnet deres driver med selvskading.

— Foreldre er de beste støttespillerne i en slik situasjon. Det er viktig at de tar seg tid til å være til stede for barnet, sjekker hvordan vedkommende har det og vise interesser, understreker Kjær.

Trenger støtte

- Hva kan gjøres med problemet?

— All type støtte virker forebyggende. Det er viktig at skolene har et godt og inkluderende miljø, og at elevene føler seg velkomne på skolen. Det er også viktig at foreldre blir mer bevisste på at ungdommene deres kan slite med ting. Ungdommene selv må ikke være redde for å søke hjelp. Det er god hjelp å hente hos skolehelsetjenesten, som er lett tilgjengelig, og hos fastlegen. Disse vil igjen kunne henvise til andre hjelpeinstanser.