AGDER: — Vi gleder oss over nydelig vintervær, og forventer opp mot 1800 besøkende lørdag, sier daglig leder ved Hovden skisenter , Sture Christian Pilegård.

Fædrelandsvennen har sjekket status til alpinsentrene i Agder, og samtlige ledere ser fram til en solrik, om enn noe kald januarhelg. De fleste stedene kompenserer kunstsnø for eventuell mangel på natursnø, og i anleggene jobbes det godt fredag for at helga skal bli så innbringende som mulig.

— Med sol fra skyfri himmel blir dette en «postkorthelg» for våre besøkende. Vi forventer en svært aktiv helg, selv om vi ikke kommer opp mot skjærtorsdagen vi hadde for noen år siden, med nesten 3000 mennesker i bakken, sier Sture Christian Pilegård.

Han melder at alle heisene og trekk er åpne på Hovden, og at det er godt med snø i bakken og i løypa.

Åpnet rekordtidlig

Bortelid skisenter spår leder Ruben Bortelid en knallhelg.

— Vi åpnet rekordtidlig 2. juledag, og har produsert vanvittig mye kunstsnø siden den gang. Vi hadde bra besøkstall sist helg, og denne helga tipper jeg 300-400 mennesker kan boltre seg i finværet hos oss.

På de beste dagene i vinter- og påskeferien trekker Bortelid over 1000 besøkende. Da er samtlige fem skitrekk åpne. Nå er tre trekk og et skibånd for barn åpne.

— Vi utvider stadig her. For ikke lenge siden fikk vi på plass en garasje til alt prepareringsutstyret, og vi har frisket opp eksisterende nedfarter. Den neste store investeringen blir en ny varmestue, selv om det vil drøye en stund før den er ferdig, sier Ruben Bortelid.

Firedoblet omsetning

Brokke skisenter melder leder Jan Wojtaszek om en knapp halvmeter natursnø rundt om i terrenget og flotte forhold.

— Vi har supplert med kunstsnø, så det blir suverent å kjøre i bakken. Jeg håper på 800 besøkende lørdag, og regner med at 12-14 minusgrader ikke skremmer bort "pysene". Vi er inne i vår niende sesong, og har firedoblet omsetningen siden vi startet opp, forteller Wojtaszek.

Tjørhomfjellet alpinsenter håper daglig leder Ole Johan Tjørhom også på rundt 800 besøkende lørdag.

— Her er det litt kaldt, men ellers supre forhold. Alle våre hovedtrekk er åpne, og vi har 20-30 cm med natursnø i skiløypene og 50 centimeter med kunstsnø i bakkene, forteller Tjørhom om senteret som er inne i sin åttende sesong.

Utvidet snowboardpark

Tveit skisenter i Kristiansand forteller leder Anders Hodne at løypene ble preparert torsdag, og at han håper på tresifret antall besøk i helga.

— Forholdene er veldig gode, siden vi har fått på plass kunstsnø. Vi kjører for fullt i helga med heis, rails, varmestue og vår utvidede snowboardpark, sier Hodne.

Ådneram skitrekk i Sirdal håper på 500 besøkende i weekenden og leder Ånen Ådneram melder om kjempeforhold.

— Værutsiktene for helga er meget gode, og vi har oppe tre store trekk og skibåndet for barn. Senere i sesongen åpner vi funparken med rails og hopp, forteller han.

Han legger til at det er rundt halvmeteren med kunstsnø i bakken, som supplerer 10-25 centimeter natursnø.

Ålsheia skisenter i Sirdal satser bakke- og parksjef Johnny Vik på nær firesifret besøk i helgen.

— Bortsett fra at det er litt kaldt her, med 10-12 minursgrader, er det kjempefine forhold. Vi kan leve med at bakken er litt hard nå, og har opp tre av seks trekk pluss barnebåndet. I bakken ligger rundt 60 centimeter kunstsnø, mens det ute i skiløypene knapt er natursnø, forteller Vik.

Snart gratiskjøring

Fungerende daglig leder ved Ljosland skisenter i Åseral, Kristin Ljosland, forteller at samtlige tre trekk + barnebåndet er åpent og at senteret har snittet på 100-150 besøkende daglig siden åpningen 22. desember.

— Vi er et av mange sentre som er med på DNBs åpen bakke-prosjekt, som innebærer at folk som har meldt seg på (nå stengt) kan kjøre gratis i bakken 20. januar. Det hjelper godt på besøkstallet, om ikke så mye på omsetningen, påpeker hun.

Kenneth Abrahamsen, driftsleder ved Eikerapen skisenter , melder at begge trekkene er oppe og at det er en god halvmeter med kunstsnø i bakken.

— Jeg skal preparere bakken i kveld, og lover at den ikke vil være noe hard når jeg er ferdig. Med det fine været som er meldt, forventer jeg bra besøk. Jeg vet at det lørdag kommer 150 stykker fra MOT i Mandal til oss, opplyser Abrahamsen.

Landets sørligste alpinanlegg, Lia skisenter Mandal , har foreløpig kun vært åpent 27.-29. desember i fjor.

— Vi har ikke satt i gang snøkanonene våre, så vi må vente til det blir snø før vi åpner igjen, opplyser administrator Liv Lien.