DROPPET FLYTUREN: Denne uka har ekteparet Christensen på Lund har besøk av en liten flokk stær på fuglebrettet i hagen. Foto: Sondre Steen Holvik

KRISTIANSAND: – Det hender stæren prøver å overvintre helt ute ved kysten, men de fleste forlater landet i oktober eller november. Skulle denne vinteren bli like hard som de to foregående vil nok de fleste som ikke har reist bukke under. De av stærene som overlever vinteren i Norge vil imidlertid kunne velge seg de beste leveområdene til våren og ha større muligheter til å få flere unger som vokser opp, sier førstekonservator i zoologi, Roar Solheim ved Agder naturmuseum.

FUGLEFRELSTE: Ekteparet Asta og Willy Christensen mater småfuglene hele året, men undret seg da de fikk vinterbesøk av flere stær. Foto: Sondre Steen Holvik

Ekteparet Aasta og Willy Christensen på Flaten på Lund har i alle år hatt stor glede av å legge ut mat til småfuglene året rundt, men kan aldri huske at de tidligere har sett flere stær midt i januar.– Da jeg så en liten flokk stær på rundt fuglebrettet lurte jeg på om våren var på vei. Jeg telte i alle fall åtte stær på en gang, sier Willy Christensen.

Stæren som velger å overvintre kan klare seg både i 15 og 20 minusgrader dersom den bare finner rikelig med mat, men mye snø kan by på problemer. Stæren trekker for det meste til Storbritannia eller nord Frankrike. I Norge begynner de å flokke seg allerede i jule, og danner større og større flokker. Ved Slevdalsvannet på Lista kan en senhøstes observere flokker på 10.000 stær, mens en i Europa kan observere flokker på kanskje en million.