BERGEN/KRISTIANSAND: — Å si at seksuelle handlinger er skittent, hører ikke hjemme på en opplysningsside. Hvis ungdommer sitter igjen med en følelse av at sex er skittent, er dette helseskadelig. Jeg blir trist og opprørt av å lese dette, sier helsesøster Imri Leer-Salvesen.

Onsdag ble den nye nettsiden guttogjente.no lansert etter initiativ fra Familie & Medier og Ungdom i Oppdrag. Nettsiden er beregnet på kristen ungdom som ønsker informasjon om seksualitet.

Da nettsiden ble kjent, omtalte Erik Andreassen, pastor i Oslo misjonskirke Betlehem, guttogjente.no slik på Twitter: «litt som å være på et av de litt kleine, virkelighetsfjerne gutt og jente-seminarene i gamle dager.»Også sexolog Esben Esther Pirelli Benestad fra Grimstad er sterkt kritisk til nettsiden.

— Dette er fryktelig dårlig. Det er mye Bibelen ikke kan brukes til, seksualopplysning er en av dem. Tanker om skaperverket har fått betydelig tilskudd de siste 2000 årene, og da blir meningsløst å bruke Bibelen til å fortelle hvordan folk skal forvalte seksualiteten sin, sier Benestad.

Potensielt dødelig

FARLIG: Helsesøster Imri Leer-Salvesen mener den nye, kristne nettsiden er helseskadelig. Foto: Kjartan Bjelland
Esben Esther Pirelli Benestad. Foto: Arkiv

— Jeg tror denne nettsiden kan være farlig fordi det uvanlige mennesket trenger et hurra også fra Gud, og det kan ikke jeg se at mennesket får der. Snarere får det uvanlige mennesket ved å lese denne nettsiden et inntrykk av å være syndig og feil; et budskap som vi vet er dødelig for mange unge. Men hvis jeg har forstått denne sidens ånd, vil den ikke bli særlig mye brukt, og det kan jo være bra, sier Benestad.- Dette er side som vil si hva det vil si å være kristen på en spesiell måte, og det har vi hørt før, sier han.

Både han og helsesøster Imri Leer-Salvesen reagerer også på at guttogjente.no bruker Det gamle testamentet når den skal argumentere for sitt syn på seksualiteten.

— Og tema som nytelse er ikke nevnt der, kun at ungdommen må vente med sex til ekteskap. Stoffet holder fram en linje som ingen kan leve opp til. Og fordi livet er slik at alle må feile, er konseptet til nettsiden egnet til å skape skam og frykt ved kun å formidle negativt, sier helsesøsteren, og ristet oppgitt av nettsidens påstand om onani som rusmiddel.

- Fjernt og galt

— Det er så fjernt og så galt. Jeg tror rett og slett ikke ungdommer kjøper budskapet. Og om noen gjør det, vet vi hva slags forknytt anspenthet som kommer av et sånt syn, sier Leer-Salvesen.

Hun reagerer på at nettsiden formaner unge jenter til ikke å kle seg utfordrende.

— Det er ikke lov å skrive slikt. Jenter har rett til å bli tatt på alvor uansett hvordan de kler seg.

Hun mener flere påstander på nettsiden er direkte kvinnefiendtlige, og at idealet der om renhet og hygiene blir brukt på en direkte ekkel måte.

— Å si at seksuelle handlinger er skittent, hører ikke hjemme på en opplysningsside. Hvis ungdommer sitter igjen med en følelse av at sex er skittent, er dette helseskadelig, sier Leer-Salvesen, og reagerer på at nettsiden skriver at å være "sambo før ekteskap ikke er forenlig med det Bibelen sier".

Trenger den ikke

TRENGER IKKE: 18-åringene Ingrid N. Nilsen (t.v.) og Iselin Råmunddal har ikke behov for nettside om sex, men synes det er OK at den fins for folk som trenger det. Her er de avbildet på Kristiansand Katedralskole Gimle. Foto: Kjartan Bjelland

Ungdommene Iselin Råmunddal (18) og Ingrid N. Nilsen (18) har ikke sett nettsiden.— Vi har ikke behov for den, men generelt er det bra å få nettsider der ungdom kan søke informasjon, sier de.

— Jeg er kristen selv, men er ikke enig i at en ikke må ha sex før en er gift. Det er opp til enhver å velge det, også kristne. Slikt er et helt personlig valg, uavhengig av tro. Det blir feil å si at Bibelen sier vi må leve på en bestemt måte, men den oppfordrer oss til det, sier Råmunddal.