KRISTIANSAND: Politiet holdt pressekonferanse på politihuset i Kristiansand klokka 14 tirsdag ettermiddag, der politiadvokat Morten Formo informerte om den siste utviklingen i drapssaken.

– Vi har nå pågrepet tre personer som er siktet for drapet på Dan Eivind Lid, sier Morten Formo.

To av dem skal være norske statsborgere, mens den siste mannen er utenlandsk statsborger.

foto
Politiadvokat Morten Formo i Agder politidistrikt under pressekonferansen tirsdag. Foto: Jacob J. Buchard

Siktet for drap eller medvirkning til drap

Alle er siktet for drap eller medvirkning til drap. De er i 30-, 40- og 50-årene. De er kjent for politiet fra før, men politiet vil ikke si noe om personene tilhører et bestemt miljø.

To av personene er tidligere domfelt.

– Politiet er ikke ferdig med å avhøre de siktede. Det er for tidlig å si noe om motivet for drapshandling, men det er ingenting som tyder på at handlingen var politisk motivert, sier Formo.

Nekter straffskyld

Nils Anders Grønås, Knut Henning Larsen og Torleiv Drangsland er oppnevnt som forsvarere for de tre mennene.

– Siktede erkjenner ikke straffskyld, og stiller seg uforstående til siktelsen, opplyser advokat Torleiv Drangsland til Fædrelandsvennen.

Han er oppnevnt som forsvarer for mannen i 50-årene.

Mannen har ikke ønsket å forklare seg om Dan Eivind Lid og hvorvidt han kjente avdøde.

– Han har ikke ønsket å gå inn på det. Han har bare vært i et kort, innledende avhør og vil ikke si mer før han får vite mer om saken, sier Drangsland.

foto
Dan Eivind Lid ble funnet død i Gamle Mandalsvei i Suldalen i Kristiansand lørdag 3. oktober. Her er krimteknikere på stedet mandag 5. oktober. Foto: Tormod Flem Vegge

Er ikke avhørt

Advokat Nils Grønås opplyser at hans klient ikke er avhørt av politiet.

– Jeg har hatt to samtaler med min klient og vi er enige om å fortsette disse i morgen. Min klient har ikke vært i avhør. Utover dette har jeg ikke noen kommentarer, skriver Grønås i en sms til Fædrelandsvennen klokka 19.41 tirsdag kveld.

Advokat Knut Henning Larsen ønsker ikke å kommentere saken.

– Jeg har ikke fått dokumentene og har foreløpig ingen kommentar, sier Larsen til Fædrelandsvennen tirsdag kveld.

foto
Sian-profil Dan Eivind Lid (48) ble funnet drept i sin egen leilighet lørdag 3. oktober. Her avbildet i Markens i august. Foto: Jacob J. Buchard.

Fremstilles for varetektsfengsling

De tre personene vil bli fremstilt for varetektsfengsling onsdag eller torsdag.

Til Fædrelandsvennen sier Formo at pågripelsene, som alle skjedde i Agder, foregikk udramatisk. Den ene personen ble pågrepet mandag, de to andre tirsdag.

– Det er politiets etterforskning som er bakgrunn for pågripelsene. Utover det vil jeg ikke si noe mer om dette, sier politiadvokaten.

– Har disse blitt avhørt om siktelsen som går på drap?

– Det pågår avhør på nåværende tidspunkt. Det vil foregå utover dagen og morgendagen, sa Formo til Fædrelandsvennen tirsdag ettermiddag.

Han sier videre at han ikke er kjent med om personene har tatt stilling til spørsmålet om straffskyld.

– Er personene kjent for politiet i Kristiansand?

– De er kjent for politiet i Kristiansand, ja, bekrefter Formo.

foto
Det er pyntet med blomster, lys og et norsk flagg på plenen utenfor leiligheten til Dan Eivind Lid i Suldalen. Foto: Jacob J. Buchard

Kripos bistår

Tirsdag ettermiddag opplyste politiadvokat Morten Formo at det vil bli gjennomført flere avhør av aktuelle vitner. Politiet avventer også flere resultater av de tekniske undersøkelsene samt den endelige obduksjonsrapporten.

Kripos vil bistå Agder politidistrikt i den videre etterforskningen.

Se pressekonferansen i opptak her:

Hagle

Dan Eivind Lid skulle natta før han ble funnet død møte en person som ville kjøpe ei hagle av ham, fortalte en venn av avdøde til Fædrelandsvennen.

– Han skulle selge ei avsagd hagle natt til lørdag. Han fortalte meg fredag at «noen» skulle komme og hente den natt til lørdag, sa vennen.

Fra andre kilder er Fædrelandsvennen kjent med at Lid nylig hadde tilkjennegitt at han var i besittelse av ei avsagd hagle.

Politiet har ikke ønske å kommentere opplysninger om at Lid skulle møte noen knyttet til ei hagle.

foto
Leiligheten der Lid ble funnet død ligger i Suldalen i Kristiansand. Foto: Jacob J. Buchard