I motsetning til de fleste andre kommuner her i landet har Risør kommune ansvaret for en gruppe spesielt ressurskrevende pasienter. Flere av disse trenger et tilbud 24 timer i døgnet. Kommunens nettoutgifter til denne gruppen er nå på vel 7 millioner kroner, og bidrar i meget sterk grad til kommunens vanskelige økonomiske situasjon.

I administrasjonen og i det politiske miljø er man svært opptatt av at tilbudet til denne gruppen må opprettholdes, men at dette er en statlig oppgave.

¿ Risør kommune har etter min mening er altfor stort økonomisk ansvar. De tilskuddene vi får fra staten står ikke i noe rimelig forhold til den ressursinnsats som legges ned, hevder rådmannen.

Det har vært avholdt en rekke møter med de sentrale myndigheter i håp om å få et større statlig bidrag, og noen kroner har det da også kommet ut av disse møtene, men langtfra tilstrekkelig.

I tillegg har ordføreren kritisert Fylkesmannen for å tale med to tunger.

¿ Vi blir kritisert av Fylkesmannen for å gi et for ressurskrevende tilbud. Men samtidig hevder ansatte i Fylkesmannens etat at det tilbudet vi gir ikke er tilstrekkelig, hevder ordføreren.

Nå har imidlertid Risør kommune hatt et nytt møte med Fylkesmannen om saken, og i følge ordfører Lars Lauvhjell har Fylkesmannen forstått de problemene Risør sliter med, og han vil nå ta et initiativ overfor sosialdepartementet for å få til et møte mellom Risør-ordføreren og statsråden.