— Jeg er svært glad for dette vedtaket. Det var vidunderlig å få flertall, sier Mette Gundersen. Gruppelederen for Arbeiderpartiet fremmet selv forslaget i en interpellasjon.

Vedtaket lyder:

Mette Gundersen fikk flertall. Bystyret vil åpne Rådhuset for likekjønnede par som ønsker forbønn eller velsignelse av en prest i forbindelse med inngåelse av ekteskap. Foto: Torstein Øen

«Det vurderes om rådhuset kan brukes til seremonier der velsignelse og forbønn av likekjønnede par kan finne sted«

— Intensjonen er klar. Bystyreflertallet (36 for og 17 mot) ønsker dette, men vi må få en sak tilbake fordi det kan være noen kostnader med dette. For eksempel skal flagget heises og vi må ha ansatte på jobb. Vi skal gi homofile par som ønsker å bruke Rådhuset, en verdig ramme, sier Mette Gundersen.

Ordføreren mot

Ordfører Arvid Grundekjøn (H), hele KrF og Pensjonistpartiet og deler av Frp stemte mot. Resten av Høyre og de andre partiene stemte for. Grundekjøn kalte forslaget en politisk markering og KrF snakket om å ha respekt for Kirkemøtet.

— Kirkemøtet har sagt nei til vigsel av likekjønnede. De sier også nei til forbønn og velsignelse hvis det er snakk om noe som har preg av seremoni. Vi skal respektere dem. Men denne saken handler ikke om det, men om å åpne Rådhuset og være en raus og inkluderende by, sier Mette Gundersen.

Rådhuset skal etter planen åpnes for prester som ønsker å foreta en forbønnseremoni eller en velsignelsesseremoni for likekjønnede par.

— De må først vies borgerlig, men deretter kan de komme til Rådhuset. Jeg er så glad for dette flertallet, sier Gundersen.

Etter kirkemøtets nei til homofil ekteskapsinngåelse, har en rekke byer gjort det samme som Kristiansand nå skal. Blant annet var Oslo-ordfører Fabian Stang tidlig ute med å foreslå Oslo Rådhus åpnet for par som ønsker en seremoni ledet av prest.

Greit for bispedømmerådet

Biskop Stein Reinertsen var ikke tilgjengelig for kommentarer onsdag kveld, men leder i Agder og Telemark bispedømmeråd, Jan Olav Olsen sier dette:

— Kirken har ingen vigselsliturgi og heller ingen forbønnsliturgi for dette. Men ingen kan nekte en prest å møte opp i et rådhus og velsigne folk. Det ønsker vi heller ikke å legge oss opp i, sier han.

Samtidig minner han om at prester ikke må skape en liturgiliknende seremoni når kirken ikke har liturgi for dette. Han sier den enkelte prest må bruke sitt sunne skjønn.