Blant tiggerne i Kristiansand er det en fast gruppe som kommer tilbake år etter år. De er også fra det samme området i Romania. Frivillige som jobber med tiggerne mener det gjør det mulig å få til et opplegg der de blir hjulpet over fra tigging til arbeid i Kristiansand for så å flytte hjem igjen. Foto: Baard Larsen

— Jeg har fått litt blandet mottakelse for forslaget, men jeg tror det er et flertall i bystyret for denne saken, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).

Torsdag skrev Fædrelandsvennen om en gruppe frivillige som vil hjelpe de utenlandske tiggerne i Kristiansand over i jobb før de flytter tilbake til hjemlandet.

Jørgen Kristiansen sier han har deltatt i flere møter der målet har vært å sikre tiggerne en yrkesopplæring. Men han mener slik hjelp må kombineres med et midlertidig tiggerforbud.

— Hvis vi skal ha støtte i befolkningen, mener jeg at vi må innfører tiggerforbud parallelt. Jeg er også redd for at hvis dagens tiggere blir hjulpet over i arbeid, vil det bare komme nye til Kristiansand.

Splittet

Jørgen Kristiansen hadde egentlig lagt sitt forslag på is, siden KrFs bystyregruppe ikke klarte å samle seg om et forslag. Men nå kommer forslaget om å gi tiggerne arbeid og opplæring likevel opp i bystyret som en interpellasjon fra Dag Vige (V).

Jørgen Kristiansen tror ikke det får flertall. Han mener det må kombineres med forbud.

— Du mener det vil fungere?

— Jeg mener vi må prøve. Det kunne ha vært begynnelsen på en større, internasjonal bevegelse. Vi har kontakt med byene i Romania der disse kommer fra, og jeg mener vi kan lykkes med å få dem ut i arbeid, sier Kristiansen.

Han mener administrasjonen sammen med frivillige organisasjoner må sette seg ned og skissere en løsning som kan fungere. De må også undersøke om de kan få statlige midler eller EØS-midler.

Så kan de komme tilbake til bystyret med en sak.

Vanskelig

Regjeringen har foreslått at kommunene selv skal kunne innføre forbud mot tigging. Med en slik regelendring kan Jørgen Kristiansens forslag gjennomføres.

Internt i KrFs gruppe er Irene Solli en av de som ikke vil kombinere hjelp med forbud.

— Det er ikke noen uenighet om at vi vil være med og gjøre noe, men å sette hjelp opp mot tiggerforbud, lar seg vanskelig forene, sier Solli.

Hun mener at et forbud er problematisk når partiet nasjonalt er mot tiggerforbud og at det også er vanskelig å se for seg hvordan det skal gjennomføres.

— Fattigdom er noe som holder folk nede, og jeg tror vi må ha større tanker enn bare å se til vår egen by, sier Solli.

Kompromiss

Jørgen Kristiansen har også tatt opp sitt forslag i det borgerlige samarbeidet i Kristiansand (KrF, Høyre, Frp og Pensjonistpartiet). Høyre og Frp vil ikke nå gå ut og støtte forslaget nå.

— Nå avventer vi en beslutning fra Stortinget. Vi håper på nasjonalt tiggerforbud, og da er dette ikke aktuelt, sier Stian Storbukås, fungerende gruppeleder i Frp.

— Men er dette aktuelt som et kompromiss for å få innført lokalt forbud?

— Jeg tror ikke det. Dette er velmenende, men jeg tror det er lite realistisk.

Tror de får flertall for arbeidshjelp

Dag Vige (V) vil at Kristiansand kommune utreder muligheten for å gi arbeidstrening til tiggerne, uten at det kombineres med forbud.

Han regner med støtte fra Ap.

— Vi har ikke drøftet dette i gruppa, men jeg antar at det ikke er noen motforestillinger mot dette, sier Mette Gundersen, gruppeleder i Ap.

Dag Vige vil derfor ha med seg KrF for å få flertall.

— Vi må løsrive denne saken fra spørsmålet om forbud. Her er det snakk om å hjelpe mennesker med å komme i gang. Enhver person som kommer seg i arbeid vil være en seier, sier Dag Vige.

— Vil det ikke komme inn nye tiggere hvis de som er her får seg arbeid?

— Dette er det samme argumentet som ble brukt da vi la til rette for at de fikk gå på do og vaske seg. Vi har en gruppe som har fast tilhold i Kristiansand og som vi nå har mulighet for å hjelpe i gang.