Ekspertutvalget som jobber med kommunereform. Bak fra venstre: Bernt Aslak Brantzæg, Lars Erik Borge, Halvor Holmli og Terje Hagen. Framme fra venstre: Helene Ohm, leder Signy Vabo og Margrethe Hagerupsen. Foto: Kommunal- og moderniseringsdepartementet
Signy Vabo fra Randesund legger premissene for hvordan norske kommuner skal se ut i fremtiden. Foto: _
vabo.jpg
vabo44.jpg

— Hva jeg tenkte da departementet ringte? At dette er en voldsom, stor oppgave, men det mest spennende som har skjedd og kommer til å skje på kommunefeltet i min karriere. Dette må jeg bare være med på, sier Signy Irene Vabo til Fædrelandsvennen.

Professoren i statsvitenskap ved Høyskolen i Oslo og Akershus leder det kanskje mest omstridte offentlige utvalget på mange år.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanners ordre var klar: Finn kriterier for en ny kommuneinndeling. Hva kreves av en kommune for å utføre alle lovpålagte oppgaver - uten interkommunalt samarbeid.

- På tide

Første delrapport skulle kommet mandag, men er utsatt en uke, siden statsråden er opptatt.

— Arbeidet er rimelig kontroversielt, og jeg tror det blir travelt og morsomt til mandag.

— Kommunereform er på tide. Hadde jeg ikke ment at vi har for mange kommuner, kunne jeg ikke tatt oppdraget, sier Vabo, som har farsslekt fra Randesund og som hver eneste sommer ferierer på morens eiendom på Herøya.

Signy Irene Vabo var ett år da Randesund ble innlemmet i Kristiansand.

— Jeg husker mine foreldre snakket engasjert om dette. Randesund hadde 1672 innbyggere i 1965. Man kan prøve å forestille seg hvordan den skulle klart seg alene ved siden av Kristiansand i dag, sier hun.

Demokratiet

Vabo flyttet fra Randesund i 1983 og tok doktorgraden i lokalpolitisk organisering og utviklingen av sektorpolitikk i 2012. Hun har hele sin karriere jobbet med lokaldemokrati og statlig styring. Hun mener større kommuner er demokratisk viktig.

— Vi har sett en utvikling hvor mange kommuner må opprette svært mange interkommunale samarbeid. Når kommunene blir for små, kan lokaldemokratiet komme på vikende front. Dessuten kommer staten med sine pålegg ovenfra, sier hun.

Ekspertgruppens mandat er generalistkommunen. Alle kommuner skal være store nok til å oppfylle alle lovpålagte oppgaver.

— Ulikheter grunnet politiske prioritering, er ønskelig, men ulike tjenester grunnet system-problemer, er mer problematisk. Men hva vi konkret foreslår, kan jeg ikke si før statsråden får rapporten, sier Vabo.

Utvalget har hatt fem møter siden januar. Selv jobber hun nesten fulltid. Utvalget har sett hen til Christiansen-utvalget fra 1992 og til kommunereformene i Danmark og Finland.

— Det hevdes at idealkommunen må ha 15.000 innbyggere?

— Du får meg ikke utpå... I Danmark og Finland sa de 20.000. Det er en utfordring at over halvparten av Norges kommuner har under 5.000 innbyggere. Mange blir for små til å utføre de tjenestene som innbyggerne forventer, sier Vabo, som skal ha sluttrapporten ferdig i desember.

Nedenfra

Forrige kommunereform er 50 år gammel. Schei-komiteen tegnet kommunegrenser på sekstitallet, og hans navn gikk inn i historien.

— Du blir også historisk?

— Det er en viktig forskjell. Vi tegner ikke grensene, Vi lager kriterier. Denne reformen skal gjennomføres nedenfra. Det synes jeg er veldig fint, sier Signy Irene Vabo.

Hun vil ikke derfor si et pip om hvor hun synes kommunegrensene i Agder bør gå.