Arendals ordfører hadde håpet at dagens sykehusstruktur skulle videreutvikles mens ordføreren i Flekkefjord er lettet over at storsykehuset ikke legges lenger øst.

Einar Halvorsen, ordfører i Arendal

Einar Halvorsen, Arendal. Foto: tore-andré baardsen

— Dette er for så vidt ikke noen kjempeoverraskelse, men jeg har nok en annen oppfatning, sier Halvorsen. Han sier nå at han mener det er uaktuelt å gå for den foreløpige anbefalingen om å ha bare ett stort sykehus i Agder, med regionale helsesentre i tillegg.- Vi har ikke ønsket et stort sykehus i Arendal. Vi har spilt inn en sammenslåing med Telemark, og mener dagens tre sykehus i Agder må videreutvikles.

Hvilke funksjoner sykehusene i Flekkefjord, Arendal og Kristiansand da eventuelt skal ha, tror han løser seg greit ut fra hva som gir best kvalitet.

— Jeg tror direktørens innstilling muligens vil bli annerledes enn det dette utvalget har lagt fram, sier Halvorsen som nå er klar til å kjempe for å få til en sammenslåing med Telemark. Og i kampen vil han ha med seg departementet.

Arne Thomassen, ordfører Lillesand

Arne Thomassen, Lillesand.

— Nå starter kampen for alvor om å få ett, stort, nytt sykehus på Kjerlingland i Lillesand, sier Thomassen.Han synes det er bra at sykehuset nå har fått fram tall for både drift, vedlikehold og investering.

— Nå må vi sette oss grundig inn i høringsnotatet, så må vi se om det er optimalt på Eg i forhold til framtidens sykehus.

— Det er en ganske vesentlig forskjell på 13 milliarder kroner for ett nytt stort sykehus, og 8 milliarder kroner for å utvide på Eg?

— Ja, utvilsomt, men vi vil se hva det vil koste konkret på Kjerlingland, som tror det vil bli mulig å få et nytt sykehus i Lillesand.

Hans Antonsen, ordfører Grimstad

Hans Antonsen, Grimstad. Foto: tore-andré baardsen

— Dette forslaget vil øke temperaturen i sykehusdiskusjonen, eller enda tydeligere vise at det vil være nærmest politisk umulig å få til regional enighet om at ett stort sykehus skal ligge i Kristiansand, sier Antonsen.Han mener høringsdokumentet er klargjørende fordi det legger fram fakta og tall som godt grunnlag for diskusjonen. Men erfaringene fra offentliggjøringen av anbefalingen om bare ett sykehus i Agder, tilsier etter hans oppfatning at det nå kan dukke opp en kamp for å forhindre at Kristiansand får sykehuset.

— Det er politisk umulig å bare ha ett sykehus i Kristiansand, og legge ned i Arendal og Flekkefjord.

— Selv med regionale helsesentre i tillegg?

— Ja, sykehusledelsen klarer jo heller ikke beskrive hva det skal inneholde. Så en del av dem som egentlig er villig til å diskutere tanken om bare ett sykehus i Agder, vil melde seg av dersom det bare skal være på Eg.

Jan Sigbjørnsen, ordfører Flekkefjord

Jan Sigbjørnsen, Flekkefjord. Foto: Tarald Reinholt Aas

— Det var egentlig litt overraskende at et nytt stort sykehus foreslås lagt til Kristiansand. Jeg trodde det lå i kortene at det til slutt ville havne i Lillesand som et kompromiss mellom Kristiansand og Arendal. For Listerregionen er det jo selvsagt bedre om et stort sykehus havner i Kristiansand. Dersom det skulle bli bygd i Lillesand vil det uavhengig av hvor mye motorvei det kommer på E 39 være raskere og mer naturlig å benytte oss av sykehuset i Stavanger.Ordføreren i Flekkefjord understreker at det er helt avgjørende for Listerregionen at sykehuset i Flekkefjord består med både fødeavdeling og akuttfunksjoner.