- Nå er det stor sannsynlighet for at du utløser skred ved en liten tilleggsbelastning. Det er også muligheter for naturlig fjernutløste skred, sier Peter Gauer, senioringeniør og skredekspert ved Norges Geotekniske Institutt.

Skredfaren blir vurdert fra 1, som er liten – til 4, som er stor. I områdene sør for Hovden ligger skredfaren på 3, betydelig fare for snøskred.

— Det kreves solid kunnskap å gå i terrenget med så mye snø. Folk bør holde seg til løypene, sier Gauer.

Fare for store skred

Ved skredfare tre anbefales det å unngå terreng brattere enn 30 grader, og å holde avstand til utløpsområder. Det er generelt ustabile forhold, og det kan forekomme noen middels store og enkelte store naturlig utløste skred.

- Spesielt farlig er det i de områder hvor vinden har blåst snøen inn i leområder. Her er det mer snø, og det er sannsynlig at forbindelsen mellom snølagene ikke er gode, forklarer skredeksperten.

Åseral kommune advarer i en pressemelding folk om stor skredfare i fjellet. Der ber de skiløpere holde seg til preparerte nedfarter i alpinbakken og preparerte skiløyper.

Økt skredfare

— Her må man være observante fordi forholdene endrer seg fra dag til dag, står det i meldingen.

— Dersom det blir kraftig snøfall og mye vind, kan faren øke. Også om det skjer stor oppvarming, sier Peter Gauer.

Natt til mandag gikk det et snøskred over ei populær skiløype i Slåttedalen i Åseral. Raset skal ha vært rundt 300 meter langt og 150 meter bredt, i følge hytteeier i området.

— Den løypa er nå kjørt på motsatt side av dalen, hvor det ikke er samme risiko. Vi vil også legge løypa dit framover. Vi hadde aldri tenkt at dette kunne skje, sier Lasse Liestøl, daglig leder ved Bortelid skisenter.

Advarsler

Ved skisenteret oppfordrer de folk til å holde seg i preparerte løyper, og å unngå å kjøre offpiste, spesielt i det bratteste terrenget.

— Det er en viss risiko, til og med i alpinbakken. Vi har satt opp advarsler på alle heisbuer, på varmestua og på billettluka, sier Liestøl.

Det er målt tett opp til tre meter snø over 600 meters høyde i Åseral.Mandag var representanter fra kommunen sammen med brannvesen og politi ute for å se på forholdene på hyttefeltene på Ljosland og Bortelid. Ved enkelte hytter er det bare pipa som er synlig, så her må hytteeiere påregne en del tid med snøskuffa før det er forsvarlig å overnatte.

— Det er viktig at folk ikke bare graver en gang inn til hyttedøra, for så å overnatte i denne. Det er rett og slett livsfarlig, skriver kommunen i pressemeldingen.

Sjekkpunkt

Sammen med brannvesen og politi kommer de med følgende budskap for en trygg hytteferie:

— Sørg for at det er sikret rikelig tilgang på luft til hytta.

— Sørg for at det er rømningsveier fra minst hvert andre rom i hytta.

— Sjekk at det ikke er snø i pipa.

— Fjern snø fra taket slik at taket ikke faller sammen.

— Sørg for at bilen ikke stenger veien. Dette for å sikre tilgang for nødetater.