Det var den klare meldingen fra tre stortingsrepresentanter og to fylkesledere fra Agder da de ankom Høyres landsmøte fredag.

Stortingsrepresentant Svein Harberg fra Aust-Agder har tidligere flagget sin sterke motstand mot å slå sammen de to lærestedene. Nå har også Vest-Agders Ingunn Foss og Norunn Tveiten Benestad gjort seg opp samme mening, i likhet med fylkeslederne Harald Furre fra Vest-Agder og Arne Thomassen fra Aust-Agder.

Heve kvaliteten

— En sammenslåing med HiT er en avsporing av det gode arbeidet UiA er i gang med når det gjelder å heve kvaliteten på studiene og styrke posisjonen på forskningsfeltet, sier de fem.

Den 18. juni avgjør styrene ved UiA og HiT om de går for fusjon, og det vil politikerne anmode dem ikke å gjøre:

— Skal UiA beholde posisjonen som en leverandør av kunnskap til næringslivet er det viktig at de spisser innsatsen, ikke skaper større bredde. Kampen om ressurssene er knallhard, og UiA må være en magnet for - og leverandør av - gode hoder, presiserer Svein Harberg.

Saken er nå på høring, og både fylkesutvalget i Vest-Agder og bystyret i Kristiansand behandler den i neste uke.

— Vårt utspill her er et klart signal om hvordan vi mener de burde uttale seg, sier Harald Furre.

Uheldig tidspunkt

Regjeringen nedsatte nylig et utvalg som skal se på struktur og finansiering av universiteter og høyskoler. Norunn Tveiten Benestad, som selv sitter i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, synes tidspunktet for å behandle en UiA-fusjon nå er svært uheldig.

— Utvalgets arbeid blir ikke ferdig før til neste år, og det vil da bli endringer i rammevilkårene. Men vi vet ikke hvilken retning det vil ta, og det vil derfor være dumt å bestemme seg for fusjon nå, sier hun.

— Jeg synes UiA skal sette seg klare mål for sin egen utvikling, og forme universitetet etter det. Så kan de sette dem opp mot rapporten som kommer, og velge hvem de vil samarbeide med. Jeg håper det blir med miljøer som løfter dem oppover, sier Harberg.

Politikerne frykter også at en langvarig fusjonsprosess vil tappe UiA for ressurser:

— Men så massiv motstand som det er blant de ansatte kan det bli en betydelig energilekkasje, mener de.

Vanskeligere å løfte

Universitetet i Agder finansieres i dag i praksis som en høyskole, og å få endret dette er også en av sakene Agder-delegatene jobber for.

— Nå ønsker vi en modell der like oppgaver finansieres likt, sier Tveiten Benestad.

— Med en fusjon mellom UiA og HiT vil det bli enda vanskeligere å løfte UiA finansielt. Høgskoleprofilen vil bli mye sterkere, og det vil kunne ødelegge det gode arbeidet de nå er i gang med, sier Harald Furre.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har vært helt tydelig på at han ønsker en fusjonsprosess mellom flere av landets høyere læresteder.

— Da må han se på de som er betydelig mindre og svakere enn UiA, mener Agder-politikerne.

Ministeren ivrer for fusjon

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ønsker fusjonsprosesser ved universiteter og høyskoler over hele landet. Foto: Tone Sandberg

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er helt uenig med sine partifeller fra Agder, og mener UiA bør fusjonere med HiT:— Jeg har hele tiden sagt at det er veldig bra hvis de to finner sammen, sier Røe Isaksen til Fædrelandsvennen.

— Det vil være en fordel med en større og mer slagkraftig organisasjon, sier han, og mener spissing og kvalitetsheving kan gjøres bedre dersom de slår seg sammen.

Departementet har gitt penger til utredningsprosessen som pågår nå, men kunnskapsministeren sier han ikke vil gripe inn dersom som styrene sier nei til fusjon 18. juni.

— Nei, det kommer vi ikke til å gjøre.

Røe Isaksen oppfordrer nå universiteter og høyskoler over hele landet til å gå inn i fusjonsprosesser, og varsler at stortingsmeldingen som kommer i 2015 vil sette kvalitetskrav som får følger for strukturen ved de ulike lærestedene.

Lauvdal avventer

— Vi er nå midt i en høringsrunde, og jeg ønsker ikke å kommentere noen av de enkeltutspillene som kommer før den er ferdig.

Det sier rektor Torunn Lauvdal ved Universitetet i Agder til Fædrelandsvennen.

Mens over 80 prosent av de ansatte ved UiA har tilkjennegitt sin motstand mot fusjon gjennom en spørreundersøkelse, er Lauvdal en av de relativt få som har gått klart ut og anbefalt en sammenslåing med HiT.

— Nå har vi bedt om lag 160 instanser om å avgi uttalelser i denne høringsrunden. Først når svarene foreligger er det tid for å summere opp, sier Lauvdal.

Høringsfristen er satt til 23. mai.