Riksantikvaren har fordelt årets tilskudd til istandsetting og vedlikehold av utvalgte tekniske og industrielle anlegg. 15 utvalgte anlegg får støtte gjennom en fast post i statsbudsjettet, og for første gang er Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter på Andøya i Kristiansand med på lista.

Vel tre millioner kroner går til verftet.

— Ved å være et av de utvalgte teknisk- og industrielt kulturminnene, er Bredalsholmen også blant de anleggene som prioriteres ved tildelinger av midler fra Riksantikvaren. Det er derfor en viktig milepæl som passeres nå i april når tildelingene for 2015 blir utbetalt, skriver daglig leder Jon Helge Aas i en pressemelding.

Millioner

Verftet får et fast driftstilskudd på 1,4 millioner kroner som skal brukes til vedlikehold av anlegget, og som gjør det mulig å ansette en vaktmester. I tillegg kommer 1,6 millioner kroner til istandsetting, og verftets eldste bygg, maskinhuset, har fått høyeste prioritet når anlegget nå skal opprustes.

Etter flere år med økonomisk trøbbel og høye kostnader til vedlikehold, ser styreleder Dag Erik Heier nå lyst på fremtiden.

— Etter en stor omstillingsprosess og klargjøring av ansvar i 2013, har vi nå fått en sunn drift og er stolte over at vi i 2014 fikk et overskudd på 1,8 millioner kroner, uttaler han.

Totalt hadde Riksantikvaren rundt 47 millioner kroner å fordele på de ulike anleggene i år.

— I år har vi særlig prioritert Rjukanbanen og Sjølingstad Uldvarefabrik i Vest-Agder. Det er to ganske ulike anlegg, som på hver sin måte forteller viktig norsk industrihistorie, sier riksantikvar Jørn Holme i en pressemelding.

Det som i dag er et industrimuseum i Lindesnes fikk utbetalt fire millioner kroner.

Tilskudd til fartøy

Riksantikvaren har også fordelt drøyt 60 millioner kroner til fartøyvern. Pengene går til istandsetting av verneverdige fartøy over hele landet, og er tildelt slik på Sørlandet.

Aust-Agder

Boy Leslie: 500.000 kroner.

Vest-Agder

D/S Bjoren: 150.000 kroner.

D/S Parat: 200.000 kroner.