Anne Torunn Hvideberg i IT-klyngen Digin ser store muligheter for sørlandske IT-selskaper. Foto: Eivind Kristensen

Tirsdag kveld presenterte prosjektleder Bjørn Vik planene foran sørlandske IT-selskaper. Han mener det er er realistisk å få på plass alt av nødvendige tillatelser og infrastruktur slik at dataparken på Støleheia i Vennesla er operativ før kalenderen viser 2016. — Vi regner med å være i drift i mot slutten av året, sier Vik.

Store investeringer

Overfor Fædrelandsvennen røpet han også hvor mye som er investert så langt.

— Vi har spyttet i mellom 300-400 millioner kroner. De er brukt på å legge fiberkabel fra Oslo til Kristiansand, arkitektur, konsulenter, tomt og alt som ligger til grunn for dette prosjektet, sier Vik.

Dette er imidlertid småpenger sammenliknet med det som ble nevnt daplanene ble presentert før jul i fjor. De neste ti årene skal det investeres mellom 5 og 10 milliarder kroner på Støleheia.

— De store summene kommer først når vi begynner å planere der oppe. Det er mye som skal ned i jorda og det er derfor vi snakker om dette som et milliardprosjekt, sier Vik til Fædrelandsvennen.

Snakker med «noen«

Utbygger Bulk eiendom har sikret seg opsjon 408 mål tomt på Støleheia. Her skal man trekke til seg store internasjonale selskaper som skal lagre informasjon på store servere. Vik svarer ikke direkte når vi spør om det er skrevet kontrakter med noen per i dag.

— Jeg har noen jeg snakker med, ja, sier han.

Google og Facebook har plassert sine servere i Finland og Sverige. Men Vik er ikke interessert i dem.

— Jeg er mer interessert i de andre selskapene som utgjør 90 prosent. Dem er det mye mer penger i, sier han.

Skryter av kompetansen

Støleheia er spesielt valgt på grunn av den store strømkapasiteten i Statsnetts anlegg og deres nye fiberkabel til Danmark. I tillegg er IT-miljøet på Universitet i Agder trukket fram som attraktivt. På møtet tirsdag ble det også fridd til medlemmer av Digin, IT-klyngen på Sørlandet. Prosjektleder Bjørn Vik slår fast at han ønsker å bruke deres kompetanse.

— Vi skal ikke flytte Oslo hit. Det er utrolig mange kompetente mennesker her, sier Vik.

Han ser ikke for seg at mer enn 8-10 personer hyres inn for å passe på de enkelte tjenestene som leveres på Støleheia. Men han mener ringvirkningen av satsingen blir store, ikke minst i den lange anleggsperioden. I Luleå der Facebook lagrer sine data er det siden 2011 skapt 900 nye arbeidsplasser.

- En god match

— Å spå antall arbeidsplasser som kan komme på grunn av dette, er som å spå om hva som helst. Men Vik ønsker å bruke den kompetansen vi har her nede for å bygge det han vil. Og vi ser spesielt en god match med sikkerhetskompetansen vi har, sier Digin-leder Anne Torunn Hvideberg til Fædrelandsvennen.

Hun sier det har vært stor interesse for dataparken blant klyngens 70 bedrifter med til sammen 1150 ansatte.

— Det er kanskje ikke så sørlandsk dette her, men det er gøy å se at det er noen som har ambisjoner og mål, og som bare banker på dører uten hemninger og får ting til. Det er det vi trenger, sier Hvideberg til Fædrelandsvennen