— Det vil være mulig å hente flere titalls millioner kroner ekstra, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

Onsdag bekreftet Solvik-Olsen overfor Fædrelandsvennen at Kristiansand kommune har oppfylt kravene for å motta årets pott med belønningsmidler.

80 millioner

Det vil si at byen har gjort seg fortjent til å motta 80 millioner kroner.

— Det er alltid en diskusjon om byene har gjennomført de tiltakene de har lovet. Men Kristiansand får nå 80 millioner kroner til å gjøre tiltak rettet mot kollektivtrafikken, påpeker Olsen.

Titalls millioner å hente

Samferdselsdepartementet fordeler nå en pott på 775 millioner kroner i belønningsmidler mellom sju storbyer eller storbyområder i Norge.

Solvik-Olsen kan altså avsløre at det er mulighet for å hente enda mer penger for Kristiansand, flere titalls millioner. I budsjettforliket mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre vokste nemlig den opprinnelige potten til 1,3 milliarder kroner.

— Det er langt mer enn det som opprinnelig var skissert, hele 60 prosent mer sammenliknet med i fjor, og et tall de færreste er klar over, sier samferdselsministeren, som poengterer at de ekstra pengene gir mulighet til å fremskynde lokale prosjekter.

Må sende søknad

Dermed blir det en runde nummer to med fordeling av belønningsmidler.

Innen 1. mai må det komme en søknad fra Kristiansand til Samferdselsdepartementet, der det spesifiseres hva byen ønsker å benytte eventuelle ekstra penger til.

— Vi har en arbeidsgruppe som jobber med dette, og det er tydeliggjort hvilke penger vi trenger til hvilke formål, kommenterer Arvid Grundekjøn (H), ordfører i Kristiansand kommune.

Disse storbyene/storbyområdene får belønningsmidler i år:

Oslo: 280 millioner kroner

Trondheim: 170 millioner kroner

Stavangerområdet: 60 millioner kroner

Kristiansand: 80 millioner kroner

Buskerudbyen: 75 millioner kroner

Grenland: 60 millioner kroner

Nedre Glomma: 50 millioner kroner

I tillegg er Samferdselsdepartementet i dialog med Bergen og Tromsø , som vil få utbetalt belønningsmidler så fort det er inngått belønningsavtaler med byene.