Her er kveita på vei opp til overflaten på lina. Foto: Privat
Nærbilde av kveita, som ga Hopen 50 kilo rent kjøtt. Foto: Privat

— Det var veldig spennende da vi så kveita kom oppover i sjøen, forteller Vidar Hopen (60).

Vidar Hopen (1,83 m) og kveita (1,85 m) om bord på MS Amor like etter fangsten ble gjort. Foto: Privat

Han eier fiskebåten MS Amor. Onsdag i forrige uke var han ute sammen med døtrene Ida Sofie og Celine, og kameraten Tore Ring for å trekke ei line med 100 kroker øst for Tromøy.— Vi fikk 8-10 ganske store torsk, men det ble livat i båten da døtrene mine oppdaget kveita på vei oppover, sier han.

Tau rundt halen

De neste minuttene ble det en kamp for å få den enorme kveita opp i båten.

— Kveita satt bare på den ene kroken. Vi fikk bundet et tau rundt halen dens og halt den opp i båten, sier Hopen.

Det var Tvedestrandsposten som først omtalte kveita. Agderpostenskriver at det er tatt ei kveite på 150,4 kilo i Grimstad i 2012. Norgesrekorden er derimot på over 300 kilo.

1,85 meter

Hopen drev med trålfiske i Skagerrak på 90-tallet, men fikk aldri kveite større enn 40 kilo. Den han fikk forrige uke var 1,85 meter og anslagsvis mellom 80 og 90 kilo.

— Jeg er bare 1,83 meter, så den var lengre enn meg. Vi fikk skåret ut 50 kilo rent kjøtt fra kveita. Noe er frosset ned og noe delt ut til venner. Enkelte av dem hadde spist den i helga og synes den var veldig god, forteller han.

Med på turen var også to fisketurister. Hopen selger fisketurer til personer som ønsker å oppleve havfiske fra en fiskebåt.

Celine Hopen ved siden av den enorme kveita. Foto: Privat

— Det var veldig moro at de også fikk være med på dette. Jeg regner med det er mange liner øst for Tromøy neste gang vi drar ut der, ler han.

- Spesielt

Forsker Anders Jelmert ved Halvforskningsinstituttet i Flødevigen sier til Fædrelandsvennen at det er uvanlig å få så stor kveite langs sørlandskysten.

— Det er ganske spesielt. Bestanden har vært i vekst den siste tiden, men det er ikke vanlig å få så stor fisk langs sørlandskysten, sier han.