— Jeg ser på våpenet som et ekstra verktøy i beltet. Det verktøyet kan jeg dra fordel av når situasjonen tilsier det, sier innsatsleder i Agder politidistrikt, Hans Waage.

Han har 18 års erfaring fra politiet, men det er første gang han har båret våpen i en så lang periode. Etter at PST oppdaterte trusselvurderingen i november i fjor, gikk Politidirektoratet og Justis- og beredskapsdepartementet inn for å bevæpne 5800 norske politibetjenter.

— Innenfor de kommende 12 månedene er det sannsynlig at det kan trues med, og bli forsøkt utført, terrorangrep i Norge, skrev PST. Videre presiserte de at soldater, politi og politikere var særlig utsatte for angrep fra IS.

Familien forstår

— Familien min har forståelse for hvordan ting har blitt. Så lenge Norge stiller med humanitær og militær bistand i utlandet, så vil enkelte mislike det, sier politibetjent Tor Kallhovd.

Selv om politiet er selve målet for en eventuell terrorhandling, er ikke betjentene nervøse.

— Jeg går ikke rundt og frykter noe, men jeg ser fordelen av å bære våpen og har blitt mer årvåken på grunn av truslene mot oss, forteller Waage.

Politiet bruker en Heckler & Koch P30 med lykt og 15 skudd i magasinet. Foto: Christian Tunge

Kan holde pressetSelv om den politiske debatten er betent — og befolkningen delt - ser ikke politibetjentene bakdeler med bevæpningen.

— Vi har lenge hatt våpenet i bilen. Forskjellen er at vi ikke trenger å innhente tillatelse til oppdrag som krever våpen. Responstiden vår har blitt mindre og vi kan bruke tiden mer effektivt, sier innsatslederen.

Tor Kallhovd mener våpenet fungerer som en ekstra sikkerhet.

— Det er sikrere for både oss og tredje person. Vi slipper å miste et objekt for å innhente tillatelse, og vi kan holde presset uavhengig av hvilken type oppdrag vi er på.

— Det er viktig å presisere at selv om våpenet er lettere tilgjengelig, er instruksen vår for å bruke det den samme, sier politibetjent Ole Strandhagen.

Politiet er midlertidig bevæpnet fram til 2. august, men om ikke PST endrer trusselvurderingen er det sannsynlig at perioden blir forlenget. Foto: Christian Tunge

Godt sikretAt våpenet er lett tilgjengelig for politiet, skal likevel ikke gjøre det enkelt for andre å få tak i det.

— Det første jeg gjør når jeg kommer på jobb, er å sette våpenet i beltet. Jeg legger det aldri fra meg, sier Waage bastant.

Han forteller at de bruker et spesielt patent for at andre ikke skal kunne få våpenet ut fra beltet.

— Jeg ønsker ikke å gå inn på hvordan det fungerer, men man må ha spesialkunnskap for å kunne løse det ut, sier Waage.

Politibetjentene Tor Kallhovd (t.v.) Ole Strandhagen og innsatsleder Hans Waage forteller at de er godt trente til å bruke våpen, samtidig som de også er godt trente til å bruke andre maktmidler som slag- og gassvåpen. Foto: Christian Tunge

NaivtMange mener at politibevæpningen virker mot sin hensikt og at våpenet distanserer politiet fra publikum. Det er betjentene uenige i.

— På disse åtte månedene kan jeg telle på én hånd de negative tilbakemeldingene jeg har fått fra folk, sier Waage.

Den midlertidige bevæpningen som politiet nå har, går ut den 2. august. Om ikke justisminister Anders Anundsen snart foretar seg noe, kan det bli slutt på våpen i beltet.

— Vi forholder oss til den perioden vi får, men jeg tror de fleste som jobber operativt i Kristiansand er for bevæpning, sier Waage.

Han tror også det går mot en permanent løsning.

— Om det blir nå eller senere vet jeg ikke, men det er naivt og tro at Norge skal forbli ubevæpnet når vi ser på verdensutviklingen.

Håper på fortsatt bevæpning

Politimester Kirsten Lindeberg er på ferie og ønsker ikke å kommentere saken i dag, men har tidligere vært kritisk til politiets bevæpning.

— Et flertall av de ansatte i Agder politidistrikt går ikke inn for generell bevæpning av politiet. Jeg kommer ikke til å gå inn for generell bevæpning av politiet i Agder, selv om det i regjeringsplattformen åpnes mulighet for det, sa hun til Fædrelandsvennen i januar.

I stedet henviser hun til stedfortreder Kjell Hegstad.

-På bakgrunn av PSTs trusselvurdering og terrorangrepene i Europa de siste årene, både tror og håper jeg at man forlenger bevæpningen. Tillatelsen er gitt for å beskytte oss selv, befolkningen og militært personell, sier Hegstad.

Bård Austad, leder av operasjonssentralen i Agder politidistrikt, mener trusselbildet ikke har blitt mindre. Foto: Kjartan Bjelland

Overgangen lettere enn antattSiden den midlertidige bevæpningen ble innført i november i fjor har politibetjenter i Agder politidistrikt truet med våpenet to ganger. Ingen skudd har blitt avfyrt.

— Ingenting tyder på at politiet raskere tyr til våpen nå enn tidligere, sier Bård Austad, stabsjef i Agder politidistrikt.

Politiet på Sørlandet har 40.000 operative oppdrag i året. Dette tallet har vært stabilt i en lengre periode.

— Før den midlertidige bevæpningen ble innført, ble gjennomsnittlig 125 av disse loggført som bevæpna. Vi fryktet at det skulle bli problemer med de over 39.000 oppdragene som ikke krevde våpen, men overgangen har gått lettere enn antatt, sier Austad.

Hva synes du om politiets bevæpning?

Linn Olsen (49), Søgne. - Vi diskuterte det mye en periode, men jeg har ikke lagt så mye merke til det. Jeg synes Norge henger litt etter og må følge med i utviklingen og bevæpne politiet.
David Björkheim (27), Oslo. - Jeg kommer fra Sverige så jeg er vant til det. Da jeg flyttet til Norge synes jeg det var veldig hyggelig at politiet ikke bar våpen. Det ga en trygghetsfølelse at det ikke var behov for det.
Vidar Waag (50), Kristiansand. - Jeg synes de har utvist klok reservasjon. Politiet virker å tenke seg om flere ganger før de trekker våpen. "Alle" trodde jo på amerikanske tilstander, men det har det ikke blitt. 22. juli er ikke bare en symbolsak, men en forferdelig realitet.
Siv Salbostad (40), Vennesla. - Jeg har rett og slett ikke lagt merke til det. Det er ikke så ofte jeg møter uniformert politi, men jeg tror ikke jeg hadde blitt skremt. Verden blir mindre, og jeg tror det er en naturlig utvikling.
Freya Folåsen (32), Oslo. - Det er sjelden jeg møter politiet på gata, så jeg har ikke lagt merke til det. Men prinsipielt er jeg mot at politiet skal være bevæpnet.