— Dette er en seier for religionsfriheten, sier Odd Arne Roll fra Søgne. Han er tobarnspappaen som i et brev til Sørlandet sykehus gav tydelig uttrykk for at han følte seg støtt av at det sto bibler utstilt i pasientrom på sykehuset.

Tobarnspappa Odd Arne Roll fra Søgne har fått medhold i sitt krav om å få fjernet biblene fra pasientrom på Sørlandet sykehus. Foto: Steinar Vindsland

Som ateist krevde han at sykehuset fjernet biblene fra pasientrom, og helst hele sykehuset, fordi han mener religion er en privatsak.— Vi opplever at staten forskjellsbehandler oss når det gis særtilbud til en bestemt religion, faktisk en bestemt versjon av en religion, skrev han.

Forskjell

Organisasjonsdirektør Nina Føreland ved Sørlandet sykehus har sjekket med de andre sykehusene i Helse Sør-Øst. Ingen av dem har lenger bibler på pasientrom.

I et møte i brukerutvalget ved sykehuset var det flertall for å beholde biblene på sykehuset, og dette rådet har Føreland lyttet til

- Vi ser imidlertid at det er et behov for å vurdere hvilke andre religiøse skrifter som skal være tilgjengelige ved sykehuset i tiden framover, sier organisasjonsdirektør Nina Føreland. Foto: Reidar Kollstad

— Etter en grundig gjennomgang er konklusjonen at vi vil fortsette vår praksis med å ha bibler tilgjengelig for de av våre pasienter som ønsker det, sier Føreland. Biblene vil trolig bli gjort tilgjengelig på vaktrommene på avdelingene. Dette skal imidlertid sykehuset utrede litt nærmere. Føreland opplyser at sykehuset ønsket å ha en enhetlig praksis i alle avdelinger.

Glad

Roll er glad han og andre som ikke er kristne nå slipper å bli støtt av at bibelen er utstilt i pasientrommene, samtidig som at andre religiøse skrifter vurderes anskaffet.

— Dette er en vinn-vinn-situasjon for alle, og en veldig god løsning. Nå får både kristne, muslimer og andre religiøse tilgang, og vi andre slipper å få boka rett i synet på pasientrommet, sier Roll.

Føreland peker på at i tillegg til ytelse av helsetjenester, skal det også gis nødvendig omsorg til pasientene. Omsorgselementet er en viktig del av kravet til faglig forsvarlighet, jf helsepersonelloven § 4. ## Ingen rettighet

— Det er ingen pasientrettighet å få tilgang til religiøse bøker/tidsskrifter og lignende på sykehuset. Sykehuset kan derfor velge om dette skal være et tilbud eller ikke. Mange av våre pasienter ønsker imidlertid å få tilgang til religiøs litteratur, f. eks en bibel, fordi de finner trøst i dette i en vanskelig tid. Dette ønsket har Sørlandet sykehus valgt å imøtekomme. Vi ser imidlertid at det er et behov for å vurdere hvilke andre religiøse skrifter som skal være tilgjengelige ved sykehuset i tiden framover, sier Føreland.

Ledende sykehusprest Leif Kristian Drangsholt ved Sørlandet sykehus er glad bibler fortsatt blir tilgjengelig på sykehuset. Foto: Torstein _en

Ledende sykehusprest ved Sørlandet sykehus, Leif Kristian Drangsholt, sier han og de to andre sykehusprestene har valgt å holde seg lavt i denne saken og overlate den til administrasjonen.— Vi har ikke vi uttalt oss om denne saken. Dette har dreid seg om nytestamenter som er donert, sier Drangsholt.

- Hva synes du om at biblene fjernes fra pasientrom?

— Det viktigste er at de er tilgjengelig for de som trenger det, og det blir de jo nå. Og det er ålright at sykehuset vurderer innkjøp av annen religiøs litteratur.