— For meg er 1. mai en fridag med restriksjoner. Vi pusser opp huset, og en ekstra fridag er kjærkommen. I respekt for de som dagen betyr noe mer for, velger jeg likevel å vente med å svinge hammeren, sier Terje Brattland.

Mens han bærer inn materialer fra tilhengeren, kommer kona Therese Weisser hjem fra Plantasjen. Hun forteller at hagesenteret på arbeidernes internasjonale kampdag var fullt av folk som kjøpte blomster og busker.

— Vi får gjøre stille arbeid som å plante på denne dagen, sier hun og forbereder seg på å sette blomstene i jorden i familiens hage på Lund.

Christine Worum klippet 1. mai plenen med god samvittighet, og hadde ingen planer om å gå i demonstrasjonstog. Foto: Tore André Baardsen

På Kuholmen klipper Christine Worum plenen for første gang i år.— Jeg arbeider turnus i ambulansetjenesten, så det var bare tilfeldig at jeg har fri på 1. mai i år. Min yrkesgruppe har jo i realiteten ikke streikerett, men jeg er selvsagt fagorganisert. Jeg venter imidlertid med å gå i tog eller se på det til 17. mai, sier hun.

Pusser båt

I småbåthavna i Langfeldts Almenning i Kristiansand var det stor aktivitet på 1. mai.

— Vi var bortreist i påska, så da måtte 1. mai brukes i båten. Det er tidkrevende å få en trebåt klar til ny sesong, sier Dag Kvarstein.

Dag Kvarstein og Anne Moseid brukte 1. mai på å arbeide i sin 22 fots store tresnekke. Foto: Tore André Baardsen

Sammen med kona Anne Moseid benyttet han arbeidernes kampdag til å skrape maling og lakk.Også Tove Langnes og mannen tilbrakte store deler 1. mai i småbåthavnen. Båten måtte repareres og ellers gjøres klar for ny sesong.

— Vi flagger hjemme i anledning 1. mai, men går altså ikke i tog. Det er imidlertid fint med en ekstra fridag som kan brukes på for eksempel båten, sier Tove Langnes som til daglig arbeider på Sørlandet sykehus.

Håper folk stiller

— Vi håper jo at flest mulig støtte opp om 1. mai-markeringene. Dagen har på ingen måte utspilt sin rolle som offentlig høytidsdag. Det er i dagens samfunn sterke krefter som ønsker å skape større forskjeller mellom lønnstakere og kapitalmakta. 1. mai er også en fin anledning til å vise internasjonal solidaritet med arbeidstakere som ikke har oppnådd en brøkdel av de rettighetene vi har her i landet.

Det sier fylkesleder Roy Gyberg i Fagforbundet i Vest-Agder og leder av 1. mai-komiteen i Kristiansand.

Vil ikke moralisere

Roy Gyberg mener likevel det må være opp til hver enkelt hva de vil bruke fridagen til. Han mener det å klippe plenen på 1. mai, kan sammenlignes med å gjøre det samme på Kristi himmelfartsdag eller 1. pinsedag.

— Alle har vel hørt de gamle historiene om bonden som spredte møkk på 1. mai, men slik adferd tror jeg hører fortiden til. Jeg tror knapt noen har glede av å bevisst prøve å irritere noen som denne dagen betyr noe for, sier Roy Gybert.

Fortsatt stor kampvilje

Årets 1. mai-tog i Kristiansand var i følge arrangørene lengre enn på flere år. Foto: Tore André Baardsen

Kampen mot sosial dumping var hovedbudskapet til nestleder Terje Samuelsen i Norsk Transportarbeiderforbund, da han talte til flere hundre på torvet i Kristiansand.— Når statsminister Erna Solberg kaller folks rett til å handle i butikker på søndag for en frihetsrevolusjon, så har hun helt feil fokus. Sosial dumping brer rundt seg i dagens samfunn, noe konflikten mellom havnearbeiderne ved Risavika Terminal i Stavanger er et eksempel på. De kjemper for å få en tariffavtale som sikrer dem fortrinnsrett til å losse og lesse skip, mens havneeieren i dag får utenlandske sjøfolk til å gjøre mye av arbeidet gratis, sa Terje Samuelsen.

Leder av 1. mai-komiteen i Kristiansand, Roy Gyberg, mener det i år var flere som gikk i toget enn på mange år.

En som gikk i årets 1. mai-tog var Per Gunnar Salomonsen fra Søgne. Han er konserntillitsvalgt i Telenor, og mener denne tradisjonelle markeringen av kampdagen fremdeles har en viktig rolle i norsk samfunnsliv.

Anne Halvorsen gikk under SV og SU sin parole «Stopp angrepet på faglige rettigheter».

— Jeg har gått i 1. mai-tog i alle år. Det mener jeg er viktig å gjøre både for å forsvare arbeidstakernes rettigheter og velferdsordningene, sier Halvorsen som er instituttleder ved Universitetet i Agder.

FpU med motdemonstrasjon

Nestleder i Fremskrittpartiets Ungdom i Vest-Agder Theodor Barndon Helland (t.v.) var uønsket i 1. mai-toget, og gikk derfor med egne paroler 100 meter bak. Foto: Tore André Baardsen

Parolene "Fjern streikeretten for offentlig ansatte", "Nei til sosialisme" og "Liberaliser Arbeidsmiljøloven" ble for drøyt for 1. mai-komiteen, og ba ungdomspolitikerne skygge banen.— Vi søker hvert år om å få delta i 1. mai-toget, men får alltid nei. Vi har fått noen kommentarer på parolene, og beskjed om å holde minst 100 meters avstand fra det offisielle 1. mai-toget, sier nestleder Theodor Barndon Helland i Fremskrittspartiets Ungdom i Vest-Agder.

Leder av 1. mai-komiteen, Roy Gyberg mener parolen til FpU om å fjerne streikeretten for offentlig ansatte faller for sin egen urimelighet, og synes motdemonstrasjonen var litt barnslig.

— Så lenge det er arbeidstakerne i privat sektor som med sine skatter finansierer offentlig sektor, bør ikke ansatte i stat og kommune få anledning til å lamme samfunnet med streik. Det er også sjeldent det kommer til streik i privat sektor, hevder Theodor Barndon Helland.

- Synes Norge har litt for mange fridager

I Mandal var det mange som brukte 1.mai i skjærgården. Enkelte sto grytidlig opp for å dra på fisketur.

— Vi dro på sjøen allerede klokka halv åtte i morges. Dagen bruker vi til fiske- og hyttetur, sa kameratene Christian Bjerke (25) og Odd Arne Birkeland (24).

Christian Bjerke (t.v) og Odd Arne Birkeland tok livet med ro i båten. Foto: Espen Sand

Etter flere timers fiske måtte de innom matbutikken på Skjebstad, trolig den eneste kolonialbutikken i Mandal som hadde åpent på arbeidernes internasjonale kampdag. I solskinnet på gjestebrygga bak butikken tok kameratene en god pause i solskinnet.— Det er utrolig deilig å nyte denne dagen på sjøen, men i grunnen synes jeg disse helligdagene er noe dritt. Helligdagene gjør det ekstra vanskelig for de som driver eget firma, mener Bjerke. Han driver selv Mandal Hytteservice.

Ingen av de to kameratene mener at de har noe spesielt forhold til 1. mai. Totalt i 2014 er det ti «røde» dager i kalenderen. Det synes Bjerke er i overkant.

— Jeg synes egentlig at Norge har litt for mange fridager, sier Bjerke.

I Mandal var det mange som hadde tatt turen ut i den vakre skjærgård, til tross for et noe kjøligere vær enn tidligere denne uka. Parkeringsplassene i båthavnene viste flust med biler, og fra Sjøsanden kunne vi skue båtlivet utpå Mannefjorden.