— Jeg tror man hadde unngått mange problemer dersom man hadde holdt seg til samarbeidsavtalen. Selve behandlingsmåten har gjort dette til en mye større sak enn nødvendig. Intensjonen i avtalen var å bestemme dette sentralt, sier Askildsen til Fædrelandsvennen.

KrF-ordføreren er skuffet over at helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har bestemt seg for å droppe forslaget.

— Ja, jeg hadde gjerne sett at det hadde blitt innført. Hvis det ikke går håper jeg at de finner en ny løsning som alle kan være fornøyde med, sier Askildsen.

Askildsen tapte kampen om reservasjonsretten da bystyret i Mandal behandlet saken. I likhet med de fleste andre kommunene på Sørlandet sa Mandal nei til at det blir innført reservasjonsrett.

— Dette burde vært avgjort sentralt. Regjeringen gjorde seg selv en bjørnetjeneste ved å be alle kommunene uttale seg. Det gagnet ikke saken, sier Askildsen.

- Samvittighetsfriheten står like sterkt

Kun tre kommuner på Sørlandet - Lyngdal, Audnedal og Froland - har sagt at de ønsker reservasjonsrett for fastleger.

Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) var fredag på vei til landstyremøte hvor partileder Knut Arild Hareide skal holde en tale. Torsdag kveld gikk partilederen ut og åpnet for å droppe reservasjonssaken. Fredag morgen holdt helseminister Høie pressekonferanse for å meddele at forslaget blir droppet.— Jeg ønsker ikke å si noe særlig før jeg har hørt hva Hareide sier i sin tale, sier Grøvan

— Er dette et nederlag?

— Samvittighetsfriheten står like sterkt i vårt program og vår tenkning som før. Det har ikke endret seg noe, sier Grøvan.

Tror på god løsning

Ifølge Høie har regjeringen i lengre tid jobbet med alternative løsninger sammen med KrF. På pressekonferansen opplyste han at den sterke motstanden gjorde at regjeringen begynte å se etter alternativer.

— Jeg vet at det har blitt jobbet med ulike løsninger, men vil avvente med å si noe mer, sier Grøvan.

— Betyr det at du tror på at et blir en løsning dere kan leve med?

— Det tror jeg absolutt, sier Grøvan.

Nesten alle kommunene som har uttalt seg har sagt nei til innføring av reservasjonsrett. Torsdag ble det også kjent at de fleste fylkeslagene i legeforeningen er negative. Vest-Agder legeforening var en av flere som mente reservasjonsretten ikke burde innføres.

— Jeg ser at motstanden har vært betydelig. Jeg tror fremdeles at de finner en god løsning dersom de i samarbeid med legeforeningen kan ivareta både legene og pasientene, sier Tore Askildsen.