— Dersom denne sjansen går fra oss, mister byen en historisk mulighet for alltid, sier Bente Pauline Buverud.

Hun er en av drivkreftene i Foreningen Posebyen som har lagt omfattende planer for hvordan de skal omskape byens nordre hjørne til et levende kvartal med bakgårdskafeer, butikker, håndverksbedrifter, utekino og gallerier.

For å realisere planene ønsker de å overta en rekke bygg og åpne kvartalets indre bakgård som i dag er avdelt.

Uventet

Nå tilbyr kommunen dem å kjøpe Kristian IVs gate 81, 83 og 85, pluss Kronprinsens gate 57 til boligtakst. I tillegg må de selv sørge for omregulering til kulturformål og istandsette byggene for egen regning.

— Dette hadde vi ikke ventet, sier Buverud. I tillegg til taksten - som totalt beløper seg til 6,95 millioner kroner, reagerer foreningen på at de ikke får overta flere bygg, eksempelvis Kristian IVs gate 75 som kommunen heller vil selge til boligformål. Dermed ryker muligheten for råderett over bakgården.

— Vi har mulighet til å kjøpe nummer 77 og 79 fra en privat eier, og vil da kunne skape den nødvendige helheten i kvartalet. Men for å få det til, må vi også få tilgang til det som er den siste offentlig eide bakgården i Posebyen. Den er hele clouet i planen, sier hun.

Forpliktelser

Fremfor å kjøpe til markedspris, ser foreningen for seg to alternativer:

— Enten kan kommunen overføre byggene gratis mot at vi tar på oss alle forpliktelser med oppussing og vedlikehold, og gjør prosjektet offentlig tilgjengelig. Eller vi kan leie til en marginal pris med de samme forpliktelsene, sier Bente Pauline Buverud.

For å istandsette totalt ni bygg, og kjøpe to, har foreningen laget et kostnadsestimat på i underkant av 30 millioner kroner. Den reelle kostnaden vil imidlertid bli lavere:

— Vi tenker blant annet å bruke elever fra Tangen videregående skole som kan gjøre arbeid til langt lavere pris, og har planlagt en rekke frivillighetsprosjekter, sier Buverud.

Likevel trengs det mye penger, og Buverud sier de er i positiv dialog med flere bidragsytere. Så langt er 100.000 kroner fra Sparebanken Sør det eneste sikre beløpet.

Stiftelse

Kulturstyret behandler saken onsdag, og den går deretter til byutviklingsstyret og kommunalutvalget som avgjør saken 29. april. Administrasjonen anbefaler at foreningen får to år på seg til å gjennomføre kjøpet, deretter bortfaller kjøpsretten.

— Hvis kommunen gir oss fem år, skal vi ha bevist mye, sier Buverud.

Foreningen Posebyen er nå i ferd med å danne en stiftelse, og har fått en rekke ressurspersoner med på laget. Else «Sprossa» Rønnevig, seniorforsker Sarah Holst Kjær fra Agderforskning, byutvikler Knut Felberg, tidligere fylkeskonservator Danckert Monrad-Krohn, Vest-Agder-museets eks-sjef Jan Henrik Munksgaard, prosjektleder Agnete Kjellin, arkitekt Tor L. Tønnessen og studentsamskipnadsleder Jon A. Gotteberg er noen av de som sitter i ulike arbeidsgrupper.

- Handler om penger

— Foreningen har presentert spenstige tanker omkring kvartalet, men vi ønsker å selge disse eiendommene til markedspris. Det er vårt primære standpunkt, sier eiendomssjef Hans-Christian Gram i Kristiansand kommune.

— Dersom politikerne ønsker å låne penger for å beholde dem, får det være opp til bystyret, legger han til.

I innstillingen til politikerne skriver han at «kommunen bør stille seg positiv til en privat aktør som ønsker å overta bygningsmasse og videreutvikle denne til kunst- og kulturrelatert næringsvirksomhet». Men presiserer at «forutsetningen må være at en finner en modell for salg/utleie som ikke belaster kommunens økonomi».

— Til syvende og sist handler dette om penger, sier Gram.

Dersom Foreningen Posebyen ikke kjøper byggene, legges de ut til boligformål på det åpne markedet.

- Et kjempeflott initiativ

— Det er et kjempeflott initiativ Foreningen Posebyen har tatt, og jeg ser at det kan være en utfordring å kjøpe til markedspris. Men dette henger sammen med byens økonomi, og blir eventuelt en budsjettsak, sier lederen av byutviklingsstyret, Grete Kvelland Skaara (KrF).

— Vi har ikke drøftet denne saken i partigruppa ennå, og det er en sak vi må se på sammen med samarbeidspartiene, sier hun.

Høyre diskuterer saken i gruppemøte mandag kveld, men kulturstyreleder Randi Haukom tror det skal godt gjøres å endre på kravene fra administrasjonen.

— Kommunen er presset på økonomi, og jeg skjønner behovet for å selge til markedspris. Vi nådde fram med Aladdin, men det satt langt inne, sier hun - og sikter til den kommunale bevaring av kulturkollektivet i den gamle kinoen i Kongens gate.