Innstillingen fra en samlet valgkomité var klar tirsdag.

– Valgkomiteen mener disse tre speiler en bredde i partiet, og at de sammen har den personlige, politiske og organisatoriske kompetansen som trengs for å lede KrF framover i kampen for et varmere samfunn, sier valgkomiteens leder Solveig Ege Tengesdal.

Mens Ropstad (33) og Bollestad (57) har vært klare favoritter til sine verv, har det vært større usikkerhet omkring hvem som ville bli innstilt som andre nestleder.

Valgkomiteen falt altså ned på Noresjø (42), som er fylkesleder i Nordland KrF og fylkesråd for næring og kultur i Nordland fylkeskommune. I motsetning til Ropstad og Bollestad sto hun dessuten på rød side i KrFs retningsvalg før jul.

Parti i krise

Ny KrF-ledelse skal velges på partiets landsmøte 26.–28. april i Stavanger. Hvis landsmøtet slutter opp om de tre, overtar de et splittet og kriserammet parti.

– De neste to og et halvt årene blir en kamp om KrFs overlevelse i norsk politikk, sa Dagens sjefredaktør Vebjørn Selbekk til NTB i februar.

Ropstad peker selv på tre presserende oppgaver: Å bygge partiet, samle laget og være ute blant velgerne for å bygge opp lokale kandidater.

– Det er kort tid til valget, men vi har et godt utgangspunkt i regjeringsplattformen, sier han til NTB.

KrF gikk inn i Solberg-regjeringen i januar, men har ikke vært over sperregrensen på pollofpolls' gjennomsnitt av månedlige meningsmålinger siden oktober i fjor.

– Vi hadde 4,2 ved forrige stortingsvalg. Det gikk akkurat å komme over sperregrensen, så det blir den store oppgaven å klare det i 2021. Men vi har et veldig viktig valg til høsten også, og der er heldigvis målingene litt bedre, sier Ropstad.

– Stor oppgave

Selbekk har pekt på at Agder-politikeren står overfor en formidabel oppgave.

– Ingen KrF-leder i moderne tid har vel hatt en så tøff lederjobb som det Ropstad nå tar på seg, mener han – og får følgende svar fra Ropstad:

– Samtidig er det et parti som har gjort viktige avklaringer som har vært krevende, men som vi nå er gjennom. Vi har en god politisk plattform, sitter i regjering og har et avklart retningsvalg framover. Jeg ser veldig mye potensial i det som ligger der, men det vil bli en stor oppgave.

– Hva betyr det at du får med en nestleder fra rød leir?

– Min opplevelse er at partiet begynner å komme over og forbi dette. Men samtidig er det viktig å vise at det er et samlet parti som skal gå videre. Vi er opptatt av at alle skal kjenne seg igjen i partiet og partiledelsen.

Splittende veivalg

Etter å ha hatt en samarbeidsavtale med Solberg-regjeringen i årene 2013-2017, ville ikke KrF-leder Knut Arild Hareide inngå et tilsvarende samarbeid etter valget i 2017.

I stedet åpnet han i fjor høst for en opprivende intern prosess om KrFs politiske veivalg. Hans bok og en tale til partiets landsstyre i september ble startskuddet på en drøy måneds intens debatt om hvorvidt partiet skulle søke samarbeid med Ap og Sp eller dagens regjering.

Ropstad og Bollestad sto i spissen for den fløyen som ønsket samarbeid med dagens regjering, og det var denne delen av KrF som vant fram. Da beslutningen om å gå inn i regjeringen ble godkjent av KrFs landsstyre, trakk Hareide seg som KrF-leder.

KrF gikk inn i regjeringen i januar.