Fristen for innlevering av skattemeldingen er 30. april for lønnstakere og pensjonister.

Mellom klokka 13 og 15 i dag vil Per Jarle Nørholmen, veileder i Skatteetaten i Kristiansand, svare deg på dine spørsmål om skattemeldingen.

Trykk på den blå «Send melding»-knappen for å sende inn dine spørsmål.

Siste innlegg

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
Per Jarle Nørholmen

Nettmøtet er nå avsluttet. Tusen takk for alle innsendte spørsmål.

Husk at du også finner informasjon om skattemeldingen her: skatteetaten.no/person/skatt/skattemelding

Hilsen Per Jarle Nørholmen, Skatteetaten

Kan jeg føre fradrag for ekstra store utgifter i forbindelse med helse/sykdom, og hvor føres det.? Gro Gro Jorunn Williamsen​​

Hei Gro Jorunn

Utgifter i sykdomssammenheng kan ikke trekkes fra lengre. Den bestemmelsen er borte for mange år siden. Støtte i slike saker er i tilfelle hos NAV. Skattytere som har hatt slikt fradrag etter gamle bestemmelser – f.eks. kronikere, har noe redusert fradrag i en overgangsperiode.

Hilsen Per Jarle, Skatteetaten

Per Jarle Nørholmen

Hei. Hvilken post skal brukes for å kreve fradrag for BSU? Jeg har i fjor satt x antall beløp til mitt barns BSU konto, men har ikke klart å finne fradragsposten. ymer berisha

​Hei Ymer

BSU betalt inn på barns BSU konto havner hos barnet og gir kun skattelette der. Du som betaler inn ser ikke noe til den skatteletten. Dersom barnet ikke selv har inntekt som gir skatt, så er skatteletten ikke effektiv. Da er trøsten at rente på BSU konto er høy.

Hilsen Per Jarle, Skatteetaten

Per Jarle Nørholmen

Hei! Blir ektepar automatisk lignet sammen når man begge står som eier av sekundærbolig? Bente Skjelbred Røstad

Hei Bente

Ektepar lignes alltid sammen for formue og hver for seg inntektsmessig. Det betyr ikke noe hvordan formuen fordeles. Dere har et felles stor fribeløp i formuen.

Hilsen Per Jarle, Skatteetaten

Per Jarle Nørholmen

Hei. Vi er gift, to barn, hvor den ene går i barnehage. Vi eier 50% av boligen hver. Når det gjelder lønn tjener A mer enn B. Det jeg lurer på, all gjeld, renter, innskudd osv står på A, mens B kun har fått fradrag av barn i barnehage. Trenger vi å inn å endre på noe? Feks dele gjeld, renter osv slik at det blir 50/50 fordeling? Eller trenger vi ikke gjøre noe? Tonje

Hei Tonje

Så lenge dere begge har normale inntekter å trekke fradragene i, så kan dere bare la det stå som det er. Det er først hvis en har veldig lav nettoinntekt, under 54000, at det er lurt å overføre fradrag til den som har høyere inntekt.

Hilsen Per Jarle, Skatteetaten

Per Jarle Nørholmen

Hei. Når får jeg skatte pengene inn på konto? bernt erik Åsland​​

Hei Bernt Erik

Når du får melding om at ditt skatteoppgjør er ferdig, så vil ofte pengene være på konto samtidig eller senest et par dager etter. Men skatteoppgjøret må først være ferdig og sendt deg på nett.

Hilsen Per Jarle, Skatteetaten

Per Jarle Nørholmen

Kan man skrive reisefradrag når man kjører firmabil? Spør for en som er ansatt i en bedrift i Agder men som gjennom hele 2019 har jobbet på et prosjekt på Østlandet. Anonym

Hei

Dersom den ansatte blir beskattet for fri bil, kan det beregnes reisefradrag for besøksreiser til hjemmet i posten for reisefradrag etter de vanlig reglene.

Hilsen Per Jarle, Skattetaten

Per Jarle Nørholmen

Hvordan kan man innrapportere næringsinntekt? Evt fått kun org nr men uten noe bevegelse Sha.

Hei

Næringsinntekt rapporteres på skattemelding for næringsdrivende og må skje elektronisk. Dersom du ikke har fått skattemelding for næringsdrivende og heller ikke har inntekter/utgifter, så kan du bruke den skattemelding du har fått. Skal du rapportere næringsinntekt og ikke har riktig skattemelding, så må du via Altinn.no portalen – " hente nytt skjema" litt til venstre i bildet og deretter opp i søkefeltet og søke etter 1040 og deretter velge skattemelding for næringsdrivende. Utgangspunktet for levering blir da næringsvedlegg som bygges opp ut fra et regnskap for virksomheten. Næringsdrivende har nå fått frist til ut august med å levere skattemelding.

Hilsen Per Jarle, Skatteetaten

Per Jarle Nørholmen

Jeg fikk igjen penger og leverte mellinga får 5 dager siden tid får Jeg utbetalt Torhelge martens

Hei Torhelge

Hvis du fikk den nye skattemeldinga og har enkle forhold, så kan det være noe skjer til uken. Det skjer skatteoppgjør hver uke, men noen faller ut til behandling og blir da ferdige først senere i år.

Hilsen Per Jarle, Skatteetaten

Per Jarle Nørholmen

Guttungen har allerede fått tilgodehavende beløp på konto, når kan vi forvente at det dukker opp? Jon Tønnessen

Hei Jon

Dersom dere også brukte den nye skattemeldingen og begge to hadde tilgodeskatt i vente, så kan det være noe skjer neste uke. Det kan også være at det er en eller annen post i en av skattemeldingene deres som utløser manuell behandling. Da blir oppgjøret senere i år.

Hilsen Per Jarle, Skatteetaten

Per Jarle Nørholmen

Hvordan er det med å skrive av kjøring? Jeg har en jobb som renholder, hvor jeg må kjøre til motsatt side av byen og tilbake, flere kvelder i uken. Disponerer privat bil. Er dette noe man kan skrive av på skatten? MB

Hei

Du må ha ganske mye reise før det gir deg noe fradrag. Du må over 14 551 km i løpet av året og avstand må være mer enn 2,5 km en vei. Det betyr at – hvis du arbeider ca. 230 dager i året, så må du kjøre mer enn 64 km hver eneste dag for å komme over egenandelen på reise som er 22 700 for året 2019. Du kan beregne dette via vår hjemmeside og reisekalkulatoren.

Hilsen Per Jarle, Skatteetaten

Per Jarle Nørholmen

Hei :) er aleneforsørger for ett barn på 11. Er det noe fragdrag jeg kan føre opp på det? Siw Anita Steffensen

Hei Siw Anita

Er du aleneforsørger og får forhøyet barnetrygd fra NAV, så vil du se det på din skattemelding – som et særfradrag for enslig forsørger. Dette fradraget knyttes mot den forhøyede utbetaling som du i tilfelle har mottatt for hele eller deler av året. Foreldrefradrag for barn over 11 år gjelder kun for barn som har spesielt behov for omsorg og pleie på grunn av handikap e.l.

Hilsen Per Jarle, Skatteetaten

Per Jarle Nørholmen

Jeg eier en leilighet som min far bor i. Han betaler en symbolsk leie. Totalt med husleie, forsikring, skatter og vanlig vedlikehold har jeg et underskudd på ca 2500,- mnd. Kan jeg trekke dette fra og hvor setter jeg det? Tom Robstad

Hei Tom

Utleie til nær familie som hos deg til "symbolsk" leie gir ikke automatisk fradragsrett for underskudd. I tilfelle så ville din far som bruker få tillagt forskjellen mellom det han i realiteten betaler og markedsleie for eiendommen. Kontakt skattekontoret for nærmere forklaring. I tilfelle, kan du sende inn ny skattemelding senere i år.

Hilsen Per Jarle, Skatteetaten

Per Jarle Nørholmen

Jeg fikk skattemeldingen i slutten mars og sendte den inn. Gått over 3 uker siden jeg sendte den inn å enda ikke fått pengene. De andre jeg kjenner har fått pengene sine innen 3 uker slik det står 😊

Hei

Det kan skyldes flere årsaker. Dersom du er gift og din ektefelle har restskatt, så blir det ikke produsert skatteoppgjør umiddelbart. Da kommer det lengre utpå året. Det kan også være poster i din innsending som fører til manuell behandling. Er alle dine punkter ryddige og greie, så kan det være du er med i neste ukes skatteoppgjør.

Hilsen Per Jarle, Skatteetaten

Per Jarle Nørholmen

Når kan vi forvente skatteoppgjør som fikk den gamle typen skattemelding digitalt. Leverte meldingen 30 mars. vet andre har fått oppgjøret men de fikk nye skattemeldingen. Jeg er ufør og aner ikke hvorfor jeg fikk gamle skattemeldingen og ikke nye. Er ikke noen vanskelig utregning av min skatt.. mvh Rune Rune Andersen

Hei Rune

Første skatteoppgjør for skattemelding digitalt etter den gamle ordningen er først rundt 22 juni. Dette året var et ikke alle som fikk tilbud om den nye skattemeldingen. Det kan knyttes til en enkelt post i skattemeldingen hos deg eller din ektefelle. Eksempelvis vil en skattyter som eier en skog/et skogstykke falle utenfor de som fikk tilbud om den nye skattemeldingen. Neste år er det meningen at tilbudet om den nye skattemeldingen går ut til en enda større gruppe enn i år.

Hilsen Per Jarle, Skatteetaten

Per Jarle Nørholmen

Hei, Har lagt inn 2 ting som manglet under Famile. Jeg sendte dette inn med dokumentasjon for snart 2 uker siden, men fortsatt tar den ikke hensyn til denne nye informasjonen i beregningen av skatt. All info jeg finner tilsier at den skal regne ut på nytt med en gang. Noe den alltid også har gjort når jeg leverte dette tidligere år. Tar det bare lengre tid med den nye skattemeldingen? Eller er det mer sannsynlig at jeg har gjort noe feil? Steffen

Hei Steffen

Du skriver ikke noe om hva det er du har endret på, og da er det vanskelig å være presis. Men dersom det f.eks. er utgifter til barnepass som ikke er innberettet på deg og barnet  ikke er i din husstand, så havner nok din skattemelding til manuell behandling.

Hilsen Per Jarle, Skatteetaten

Per Jarle Nørholmen

Hei jeg er ufør og har levert skattemessig får 5 dager siden tid får jeg utbetaling stein erik sørensen​​

Hei Stein Erik

Har du levert den nye skattemeldingen og ikke har noe spesielt, så kan ditt oppgjør kanskje komme i mai. Har du den gamle skattemeldingen og levert elektronisk er muligheten stor for Juni-oppgjør. De som sender inn sin skattemelding i papirform – får først sine skatteoppgjør over sommeren.

Hilsen Per Jarle, Skatteetaten

Per Jarle Nørholmen

Må man sende inn skattemeldingen? Hvis man ikke sender inn skattemeldingen, vil den regnes som innsendt med de tallene som står på 30.april? Hanne

Hei Hanne

Svaret blir ja. Stille aksept gir grunnlag for å godta de opplysningene som fremgår av skattemeldingen som er sendt ut. De fleste vil da havne i juni-oppgjør med mindre det skulle komme noen nye opplysninger.

Hilsen Per Jarle, Skatteetaten

Per Jarle Nørholmen

Hei, Jeg har søkt om skattebegrensning men vil det ta like lang tid som det pleier å behandle dette eller vil det ta lenger tid i forhold til korona? Rodney Riquelme​​

Hei Rodney

Reglene om skattebegrensning er egentlig fjernet, men de som har hatt dette i 2017 og 2018 har mulighet til å søke også for året 2019. Hvor lang tid det tar å behandle slike saker kan vi ikke si noe om. De pleier først å være klare utpå høsten. Koronasituasjonen påvirker også skatteetaten i betydelig grad, så at det kan påvirke behandlingen er det stor sannsynlighet for.

Hilsen Per Jarle, Skatteetaten

Per Jarle Nørholmen

Har studielån fra utlandet med indeksregulering. Kan jeg få avslag på skatt pga dette? BG

Hei

Studielån i utlandet fører du opp som gjeld omregnet til norske kroner. Betalte renter på slike lån føres som renter på lån.

Hilsen Per Jarle, Skatteetaten

Per Jarle Nørholmen