Det kommer fram etter et tilsyn av helsestasjonstjenesten i oktober. Fylkeslegen slår fast at Søgne kommune ikke sikrer at alle barn i aldersgruppen 0-6 år får forsvarlig helsekontroll, og at internkontrollen for helsestasjonen ikke er god nok.

Seniorrådgiver Gry Ilje Tveit hos fylkesmannen i Vest-Agder sier at avvikene som ble oppdaget kan få alvorlige følger for de barna det gjelder.

Brøt loven

Avvikene fylkesmannen avdekket betyr at kommunen har brutt helselovgivingen på området.

— Når man slår sammen eller hopper over helsekontroller kan det føre til at avvik fra normal utvikling ikke blir oppdaget i tide, sier Ilje Tveit.

Avvikene som kan forbli uoppdaget ved for lange intervaller mellom kontrollene går på syn, hørsel, vekst, mental eller motorisk utvikling, samspillvansker eller omsorgssvikt.

Vi så at utviklingsforstyrrelser hos noen barn kunne vært oppdaget tidligere og tiltak iverksatt før.

Tilsynet avdekket også mangelfulle eller uklare avtaler mellom helsestasjon og fastlege, noe som fører til at henvisninger ikke blir gjort i rett tid.

— Har kommunen sviktet de minste barna?

— Nei, for vi fant ikke konkret at noen barn ikke har fått forsvarlig helsehjelp. Men risikoen for det er tilstede. Vi så at utviklingsforstyrrelser hos noen barn kunne vært oppdaget tidligere og tiltak iverksatt før. Om det har fått alvorlige konsekvenser, vet vi ikke, sier Gry Ilje Tveit.

Slo sammen kontroller

Tilsynsrapporten bygger blant annet på følgende observasjoner:

• Tilbud om hjemmebesøk til nyfødte uteblir på grunn av ferieavvikling.

• Kontrollen ved fem- og seks måneders alder er slått sammen til en halvtårskontroll.

Ordfører Åse Severinsen i Søgne er glad for tilsynet fra fylkesmannen, og sier kommunen er i full gang med å rydde opp og styrke bemanningen ved helsestasjonen.

• Kontroll ved sju-/åtte og timåneders alder er slått sammen til en ni måneders «gruppekonsultasjon».• Kontroll ved 17-18 måneders alder gis ikke som tilbud til alle barn, men utføres på utvalgte barn.

• Helsestasjonen sender ikke skriftlig henvisning til fastlegen der det er påvist sykdom eller risiko for sykdom.

• Helsestasjonen orienterer ikke fastlegen skriftlig når barnet henvises direkte til spesialisthelsetjenesten.

Må rydde opp

Kommunen har frist til 1. februar med å gi en tilbakemelding på hvordan de skal «lukke avvikene», som det heter på byråkratspråk.

— Vi venter på en plan for hvordan de vil dekke helsekontrollene og styrke internkontrollen, sier seniorrådgiver Gry Ilje Tveit hos fylkesmannen.

Det er tøft å få avvik, samtidig er det bra vi har en tilsynsmyndighet som ser oss i kortene.

Søgnes kommuneoverlege Vegard Nilsen sier helsestasjonen allerede har utarbeidet prosedyrer for å sikre forsvarlig helsekontroll av de minste.

Tiltakene vil tre i kraft 1. april, når stasjonen styrkes med en ny helsesøsterstilling.

— Det er tøft å få avvik, samtidig er det bra at vi har en tilsynsmyndighet som ser oss i kortene. Der ligger et viktig forbedringspotensial for oss, sier Nilsen.

Kommunen innfører blant annet individuelle konsultasjoner ved 10 og 18 måneder, og tilbyr hjemmebesøk til alle familier med nyfødte barn, også i ferier. I tillegg styrkes samarbeidet med fastlegen og internkontrollen ved stasjonen blir kraftig skjerpet.

Forsvarer praksis

Nilsen vil ikke være med på at kommunen har sviktet de yngste barna ved å slå sammen helsekontroller. Han forsvarer praksisen med å gi økte ressurser til barn med spesielle behov på bekostning av friske barn.

— Det har på ingen måte vært et dårlig tilbud til barn i Søgne, selv om vi ikke har fulgt den nasjonale normen, sier Nilsen.

Vi har vært klar over at helsestasjonen var underbemannet.

— I den situasjonen kommunen har vært, med lite ressurser, mener jeg det har vært en fornuftig og medisinsk forsvarlig praksis, fremholder han.

Kommunalsjef Gustav Skretting (t.v.) og kommuneoverlege Vegard Nilsen var lutter smil og glede da økonomiplanen for neste budsjettperiode ble presentert i fjor høst. Der er det lagt opp til å styrke helsestasjonene med to årsverk i år og neste år. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Denne praksisen opphører nå som de nye ressursene kommer på plass, sier Nilsen.Etter sterkt påtrykk om ressursmangel, blant annet fra Nilsen, vil helsestasjonen styrkes fra dagens fem årsverk med en ny stilling i år og enda en neste år.

- Lett å være etterpåklok

Ordfører Åse Severinsen (H) sier hun legger seg flat for at helsekontrollene av de minste ikke var god nok.

— Vi har vært klar over at helsestasjonen var underbemannet. Men det var nytt for meg at rutinen med å slå sammen kontrollene av de minste ikke var godt nok, sier Severinsen.

— Burde du visst?

— Det er alltid lett å være etterpåklok. Det er mange detaljer å følge med på i en kommune, og det er sikkert mer jeg ikke er klar over, svarer Severinsen.

— Har dere sviktet de minste?

— Det bekymrer meg at kontrollen for de under tre år ikke har vært bedre. Vi må bare legge oss flate for at det ikke var forsvarlig, sier hun.

— Men nå er ryddearbeidet i gang, der har jeg full faglig tillit til kommuneoverlegen. Politisk har vi dessuten tatt tak i dette ved å øke bevilgningene, sier ordføreren.