LISTA: — Rundt 500 personer fra totalt 70 nasjoner skal delta, sier prosjektleder Geir Ellingsen i Sivilforsvaret.

På lørdag kunne man se lange kolonner av spesialbygde biler på E 39, som var på vei til Lista.

Det er det internasjonale nettverket International Humanitarian Partnership (IHP) som står bak øvelsen. Norge er et av åtte medlemsland i IHP.

Triplex arrangeres hvert tredje år, og involverer en rekke humanitære organisasjoner. Øvelsen varer til og med 30. september.

— Øvelsen er todelt, og de første dagene vil gå med til undervisning og nettverksbygging, sier Ellingsen og fortsetter:

Kolonner med spesialbygde kjøretøy var i helga synlig på vei til Farsund. Her har en kolonne akkurat ankommet Kristiansand med danskeferja, og er i ferd med å kjøre på E 39. Foto: Tormod Flem Vegge

Øver på orkan

— Deretter går det over i en feltøvelse. Deltakerne skal inn i et simulert katastrofeområde, der regn, flom og en orkan har inntruffet.

Det er blitt satt opp en stor teltleir for over 250 mennesker, som blant annet er drevet av Sivilforsvaret.

— Interessen for øvelsen viser at det er viktig å øve i en stor skala. Her får man utviklet samarbeidet, og man blir kjent med hverandres måter å jobbe på. I tillegg får Norge trent på hvordan vi skal ta imot internasjonal bistand, sier Ellingsen.

— Noe av de viktigste i alt vi gjør, er å komme de som er i nød til unnsetning. Vi trener på de katastrofene vi risikerer å komme opp i, katastrofer som kan inntreffe før vi aner det.

Universitet i Agder er en av flere aktører som har en viktig rolle under Triplex. I forrige uke ble det holdt et forkurs på universitetet med foredragsholdere fra FN.

Studenter involvert

— Triplex går ut på å skape et realistisk scenario av en naturkatastrofe i et utviklingsland. Slik kan aktørene øve på utfordringer de kan møte i reelle krisesituasjoner, sier professor Bjørn Erik Munkevold i en pressemelding på UiAs nettsider.

25 studenter fra universitetet skal delta under selve øvelsen.

Munkevold er nestleder ved UiAs Senter for Integrert Krisehåndtering (CIEM).

— Ved å ha forskere som rollespillere i øvelsen, har vi muligheten til å observere teknologibruk og informasjonshåndtering i felten. Dette er relevant for forskningssenteret vårt, sier han.