BOSTON: — Det blir ekstra brutalt at et barn, som har hele livet foran seg, og som er en uskyldig tilskuer til at hans mor eller far kanskje deltar i maratonløpet, blir frarøvet livet på slikt meningsløst vis, sier Nordahl.

Da Fædrelandsvennen først snakket med ham mandag kveld norsk tid, meldte den kristiansandsbosatte dommerfullmektigen om et komplett kaos etter at to bomber gikk av i målområdet til Boston maraton. Noe før klokka 07 tirsdag morgen norsk tid, hadde Nordahl fått mer tid til å ta innover seg mandagens terrorhandling.

Ifølge de siste rapportene tirsdag morgen norsk tid er tre døde. En åtte år gammel gutt skal være blant de drepte, opplyser kilder i politiet til CNN og avisa Boston Globe. I tillegg skal minst 144 personer være skadet.

PREGET: Ingulf Nordahl i Boston sentrum natt til tirsdag lokal tid, bare få hundre meter fra der bombene gikk av mandag. Foto: Privat

— Det er som et ondt mareritt. Jeg har kommet tett på en del tøffe saker i min jobb som dommerfullmektig, men dette er noe helt annet. Det er veldig mye å ta inn over seg, sier Nordahl.

Kunne vært i målområdet

Bare en halv time etter at han krysset mållinjen på tiden 3,26 timer eksploderte de to bombene.

— Det er tilfeldighetens spill at jeg selv ikke var i målområdet da. Persen min er en halv time bedre enn 3,26, og i et så langt løp som maraton kan mye uforutsett skje, påpeker Nordahl.

Klokka 01.30 lokal Boston-tid melder han om at store deler av sentrum fortsatt er avsperret, og at politi og militært personell ikke er langt unna hotellet hans. Det ligger en snau kilometer unna målområdet i Boston, der anslagsvis en halv million tilskuere var til stede langs løypa for å heie på de rundt 23.000 deltakerne mandag.

— Mye rykter og uklare situasjoner som politiet sjekker ut gjør dette ekstra utfordrende å forholde seg til. På den andre siden må man selv forsøke å ta dette med fatning tross de tragiske omstendighetene. Vi får lite gjort annet enn å ta de forholdsreglene vi kan, sier Nordahl.

Avlyste banketten

Etter bombeangrepet har han stort sett holdt seg på hotellet og oppdatert seg på nyhetene fra tv-skjermen. Den planlagte banketten med 30 andre nordmenn som løp Boston maraton, ble det ikke noe av.

— Det var lagt opp til at vi skulle møtes, men det føles feil etter omstendighetene. Jeg skal prøve å få meg litt søvn før jeg reiser tilbake til Norge tirsdag kveld lokal tid. Onsdag møter jeg på jobb i en straffesak til vanlig tid i Kristiansand, forteller han.

Hva nå?

Nordahl er spent på diskusjonene som vil komme i kjølvannet av terrorhandlingen.

— Hva vil dette gjøre med sikkerheten rundt kommende massemønstringer? Her i USA er sikkerheten generelt høyere enn mange andre steder, og i målområdet var det avsperringer og sikkerhetsvakter og politi utstasjonert før bombene gikk av. Men skal idrettsarrangementer fremover arrangeres med væpnet politi og fulle sikkerhetskontroller? Jeg håper man kan finne en balansegang der sikkerhet og ønske om at idretten fortsatt kan utøves uten at idrettsarenaen blir en festning med politi og militære, kan forenes, sier Nordahl.