KRISTIANSAND: — Hva er en buddy?

— En buddy kan sammenlignes med å være fadder. Buddyprogrammet er en del av arbeidet Erasmus Student Network (ESN) driver med gjennom hele året. Vi i ESN Agder arbeider med integrering av utvekslingsstudenter på lokalt nivå, men har også samarbeid med andre ESN seksjoner både nasjonalt og internasjonalt.

— Hvorfor er du buddy?

— Fordi det er kjempegøy, rett og slett! Det å møte nye mennesker fra hele verden hvor alle er hyggelige og imøtekommende er utrolig givende. Det som er så fantastisk med disse utvekslingsstudentene er at de ønsker å utnytte den tiden de er her til det fulle, så det er alltid noe å henge seg med på om man vil. De utforsker byen og oppdager ting du kanskje ikke har tenkt over selv.

— Hva slags opplegg har dere i løpet av fadderuka?

— 16. august er en viktig dag for oss, det er pick-up-dagen. Da står alle buddiene fra ESN Agder på skift fra klokken 14.00 til midnatt på rutebilstasjonen i Kristiansand og tar imot utvekslingsstudentene. De neste dagene er det velkomstmiddag, tur til IKEA, rundtur i byen og på campus, guidet tur på Odderøya og tidenes velkomstfest, for å nevne noe. Når studiestartfestivalen og fadderuka går av stabelen er vi med på alt dette også.

— Hva gjør dere ellers gjennom studieåret?

— Vi arrangerer blant annet tur til Prekestolen, skiturer, tur til Oslo eller en annen storby, holder middager og fester. Dette semesteret har vi også gått inn i et samarbeid med studentpresten om å ha «Coffee hour». Det blir et ukentlig arrangement hvor folk kan møtes for vafler, kaffe og godt selskap.

— Hva slags inntrykk ønsker du at utvekslingsstudentene skal få av Sørlandet?

— Målet må jo være at alle drar hjem og anbefaler Kristiansand og Grimstad som studiebyer. Heldigvis forelsker studentene seg som regel fort i Norge, så jobben er enkel, sånn sett. De faller for naturen, folkene og stemningen her, og man kan ikke klandre dem for det.

— Hvor mange har registrert seg som buddy?

— Vi har nærmere 80 buddier hvert semester. Mange er gjengangere, men vi har alltid en del nye som har hørt om ESN Agder gjennom venner eller har møtt oss på stand.

— Hvor mange utvekslings- studenter kommer til UiA?

— På høstsemesteret får vi omtrent 150 studenter til Kristiansand og 20 til Grimstad, på vårsemesteret får vi som regel halvparten av dette. De kommer fra hele verden, men i hovedsak fra Europa. Det er vanlig at vi har mange fra Tyskland, Frankrike, Italia og USA.

— Har du selv vært utvekslingsstudent?

— Jeg har ikke vært på utveksling selv, dessverre. Men mange av buddiene har vært på utveksling tidligere og ønsker derfor å hjelpe andre som er i den situasjonen de har vært i selv.