ARENDAL: Mens Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) er glad for uttalelsene til ledende KrF-ere på Sørlandet, velger KrF-leder Knut-Arild Hareide å være mer avmålt i forhold til aksepten for å ta Frp med i en eventuell borgerlig regjering.

— I forhold til Frp ser jeg også det problematiske i å sitte i regjering sammen med dem, sier Hareide, og peker på at det er stor avstand mellom KrF og Frp i enkeltsaker.

— Men først og fremst ser jeg undersøkelsen i Fædrelandsvennen som at det i organisasjonen er et sug etter et regjeringsskifte. Det kommer vi til å ta med oss inn i landsstyremøtet i september som skal avgjøre denne saken.

Det synes nå klart at grunnplanet i KrF ønsker en borgerlig regjering, men usikkerheten står rundt om partiet kan sitte i regjering sammen med Siv Jensen og Frp. I partilederdebatten under Arendalsuka var Hareide klar og tydelig på at en regjering med H, V og KrF er absolutt å foretrekke, selv om Siv Jensen tok ham i hånden og inviterte til samarbeid.

- Veldig hyggelig

Det gjør Siv Jensen også i forhold til Fædrelandsvennen.

— Det er veldig hyggelig at KrF-erne på Sørlandet ønsker å sitte i regjering med oss, men i respekt for KrFs indre prosess ønsker jeg ikke å påvirke den, sier Siv.

— Men undersøkelsen viser at man ser verdien av et sterkt samarbeid, og at man ønsker et regjeringsskifte, fastslår hun.- Dere og KrF står et stykke fra hverandre i mange spørsmål. Hva blir mest krevende for Frp i forhold til et samarbeid med KrF?

— Det vil bli krevende for alle fire parter, store saker og tøffe forhandlinger. Vi kommer til å være knallharde i disse forhandlingene. Frp er innstilt på å inngå kompromisser. Det blir gi og ta. Vi kommer til å gi, men det forutsetter at de øvrige også gir.

Gode nyheter

Høyre-leder og den mest sannsynlige statsministerkandidaten på borgerlig side, Erna Solberg, smilte opp da hun så Fædrelandsvennens oppslag.

— Svært gode nyheter, slo hun fast, og legger ikke skjul på at hun ønsker å bygge opp et borgerlig grunnlag med alle de fire partiene på borgerlig side.

Smilte bredt: Høyre-leder smilte bredt over at KrFere på Sørlandet også sier ja til Frp i regjering. Her smiler hun på stands i Arendal under Arendalsuken. Foto: Jon Anders Skau

— Nå ser det i alle fall ut til at du er nærmere å ha tre av fire på plass?- Vi er ikke avhengig av at alle fire blir med i regjering, sier Solberg, som tolker KrFs standpunkt på Sørlandet som at man er mer åpne for Frp nå i partiet og at man ikke minst er klar for et regjeringsskifte.

Enklere valgkamp

— Vil denne enigheten på borgerlig side gjøre det enklere å drive valgkamp for dere enn for tre år siden?

— Velgerne er opptatt av tydelige, forpliktende alternativer og det er vi i ferd med å få på plass på borgerlig side, mener Solberg.

Hun mener at Ap også er i ferd med å forstå dette og endrer sin argumentasjon i forhold til valget i 2009. — Det blir i alle fall mer tydelig, slår Knut-Arild Hareide fast.

Siv Jensen peker på at det var Lars Sponheim og Venstre som i sist valg gjorde det svært vanskelig å drive valgkamp for et borgerlig alternativ. Som kjent skrev Sponheim under på en garanti om at Venstre ikke skal i regjering med Frp.