KRISTIANSAND: — De seks rumenerne har alle vedtatt et forelegg for ulovlig tigging og helerier. Alle har fått mellom 5000 og 7000 kroner i bot, og alle foreleggene er vedtatt, opplyser politiinspektør Magnus Andreassen ved Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

— De nødvendige skritt med sikte på utvisning er tatt, og UDI har nå skriftlig varslet politiet om utvisningsvedtaket. Det som gjenstår er transportering av de seks ut av landet, forteller Andreassen. Også i forrige uke ble en rumener utvist fra landet etter at han drev ulovlig tigging i Grimstad. Han hadde vist en plakat som forklarte at han skulle være døvstum, noe han definitivt ikke var, og ble derfor straffet for bedrageri, sier politiinspektøren.

— Forutsetningen for å fremme et utvisningsvedtak overfor UDI er at det foreligger en rettskraftig avgjørelse for en straffbar handling. De seks rumenerne har alle vedtatt forelegget, og dermed er saken rettskraftig. Utvisningen fra UDI's side har også sammenheng med at det er kommet offisielle signaler om en mer restriktiv holdning i forhold til slike saker, og hvor utvisning er en naturlig konsekvens av de straffbare handlingene, fremholder politiinspektøren.

Utvisningsvedtaket innebærer at de seks ikke får lov til å komme tilbake til Norge for en periode på to år.

— Det er imidlertid problemer knyttet til gjennomføringen av utvisningen, sier politiinspektøren.

— To av de utviste blir sendt med fly ut av landet fredag. På grunn av mangel på varetektsplasser i fengslene, må politiet dessverre løslate fire mot meldeplikt, med beskjed om å møte hos politiet søndag morgen for utsendelse av landet. Dette er ingen gunstig løsning, men den eneste vi i øyeblikket har. De seks har hatt biler, og disse er naturligvis beslaglagt av politiet. Mangelen på fengselsplasser fører altså til en måte å håndtere gjennomføringen av utvisningen på som vi gjerne skulle ha sett annerledes ved å ha alle i et fengsel inntil transporten skjer, sier Andreassen.