UNDER TAK: Høyre og flere andre partier ønsker å legge deler av gamle E 18 under tak, slik at det kan frigjøres areal til boligbygging mellom Stykkene og sentrum. Bildet viser viadukten hvor inngangen til tunnelen er tenkt. Foto: Erlend Olsbu
OMRÅDEPLAN: I dette området ved Stansefabrikken (nummer 13) på Stykkene ønsker Lillesand kommune å legge til rette for boligbygging (markert med gult), brannstasjon (nummer 3) og barnehage (nummer 14). Næringsområder er markert med blått og friareal/lekeområde med grønt. Foto: Lillesand kommune

LILLESAND: — Det totale volumet er høyt, slik jeg ser det. Nå må vi se nærmere på de enkelte områdene og finne ut hva vi vil. Etter påske skal vi sette oss ned og være kreative, sier gruppeleder i Høyre, Ragnar Langfeldt.

Tirsdag ettermiddag diskuterte politikerne i Lillesand utviklingen av området rundt Stansefabrikken på Stykkene. Her er det planer om å bygge blant annet 310 nye boliger, brannstasjon og barnehage.

— Planene berører mange tomteeiere, som må få lov til å komme med sine innspill. For Høyre er eiendomsretten vesentlig, så det er viktig at grunneierne får fram sine synspunkter, sier Langfeldt, som er leder av planutvalget i Lillesand kommunen.

Under tirsdagens møte diskuterte politikerne også muligheten for å legge deler av gamle E 18 under tak. Ideen ble først luftet i 2011, men lite konkret har foreløpig blitt gjort.

— Å legge tunnel fra den planlagte rundkjøringen ved Aase ned til viadukten kommer til å bli for dyrt. Det er nok sannsynlig at vi lander på en mellomløsning. Vi jobber litt med dette, men jeg ønsker ikke å gå for mye inn på det nå, sier Langfeldt.

- Vanvittig store investeringer

Langfeldt ønsker ikke å si noe om hva en slik tunnel kommer til å koste. Ifølge gruppeleder i Venstre, Petter Toldnæs, dreier det seg trolig om flere titalls millioner.

— Venstre har luftet dette forslaget tidligere og vi mener det er en svært god idé. Det kan høres ut som en enkel sak, men det vil kreve vanvittig store investeringer, sier Toldnæs.

BOLIGER: På området til Stansefabrikken er det planer om å bygge 200 boliger. I nærheten ønsker politikerne også å plassere en ny brannstasjon og barnehage. Ved avkjørselen til Møglestud skal det etter planen også bygges en ny rundkjøring. Foto: Erlend Olsbu

Etter all sannsynlighet er det Lillesand som må ta regningen, ettersom et slikt prosjekt trolig ikke vil få særlig støtte fra staten eller fylkeskommunen.Toldnæs og Langfeldt fremhever at en tunnel vil frigi store områder til boligbygging, ettersom det ikke er tillatt å bygge nærmere enn 30 meter fra veien.

— Ved å legge veien under tak vil området dessuten bli knyttet tettere sammen med sentrum, sier Toldnæs.

- Maks tre etasjer

Venstre-politikeren mener at det i den videre diskusjonen er viktig å se samlet på hele området mellom Stykkene og Trydal.

— Vi må se på hvordan de ulike områdene virker sammen. Venstre ønsker å unngå en ensartet blokkbebyggelse, sier Toldnæs.

Totalt er det planlagt å bygge 310 boliger i området. På Stansefabrikken vil Tom Rune Stedal etablere blokker med totalt 200 boenheter, noe Toldnæs er skeptisk til.

— Vi likte ikke det forslaget noe særlig. Når det gjelder blokkbebyggelse synes jeg vi bør ha en makshøyde på tre etasjer, sier Toldnæs.

Barnehage og brannstasjon

Lillesand kommune undersøker også muligheten for å plassere en barnehage på Lille Solkollen, hvor det i dag ligger kommunale boliger. Kommunen ønsker i tillegg å legge til rette for at Kristiansandregionen brann og redning kan etablere en ny brannstasjon i lokalene til Moen Plast, som har tilbudt seg å leie ut lokaler.

Planavdelingen i Lillesand kommune anslår at boligutbyggingen vil føre til en trafikkøkning på 1000-1200 passeringer i døgnet. Det vil derfor være behov for en utbedring av infrastrukturen, blant annet ved å anlegge en rundkjøring ved innkjørselen til Møglestu. Denne rundkjøringen er beregnet å koste rundt 7 millioner kroner.

Områdeplanen for Stykkene blir trolig sendt ut hå høring i sommer, før den blir endelig vedtatt høsten 2013.