LILLLESAND: — Østre Grimevann er en veldig god vannkilde. Den er stor og har god kapasitet. Ut fra de vurderingene vi har gjort, har det pekt seg ut som det absolutt beste alternativet på lang sikt, sier Nils Johan Stølen i Kristiansand kommune.

Han har utredet mulighetene for nye vannkilder til Kristiansand. Kristiansand har ingen godkjent reservevannkilde øst for Topdalsfjorden. Skulle vannrørene under fjorden ryke, må kommunen ha reservevann. Kristiansands reservevannkilde i øst, Vesvann, var sist i bruk i 1998. Her har kommunen et krisevannverk, men det er ikke godkjent som fullverdig reservevannforsyning.

— Vesvann vil etter hvert vil bli mer og mer ubrukelig på grunn av boligutbygging i området rundt. Vi vil gjerne ha en vannkilde på østsiden av Topdalsfjorden for å være sikre hvis noe skulle gå galt. Vi hadde noen alternativer i Kristiansand vi så på, men fant ut at om vi skulle få en ordentlig, solid vannforsyning på denne siden av byen, var det Østre Grimevann i Lillesand som pekte seg ut som det beste alternativet, sier Stølen.

Større ledning

FOR LITE: Vannverket i Lillesand ble bygget i 1972 og ombygget i 1997 og 2007. Vannverket vil være for lite dersom det skal forsyne også deler av Kristiansands befolkning i fremtiden. Her filtreres vannet. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

På lengre sikt vil heller ikke hovedledningene fra det interkommunale vannverket ved Tronstadvann i Songdalen ha nok kapasitet til den ordinære forsyningen for de østligste områdene i Kristiansand.Derfor spytter Kristiansand kommune inn 3,8 millioner kroner for å oppdimensjonere en vannledning mellom Borkedalsstemmen og Sekkebekksletta i Lillesand. Arbeidene starter i neste uke.

Vanligvis er ledningene 400 millimeter tykke i Lillesand. Denne blir 600 millimeter tykk.

— Vi kunne ikke forsyne særlig mye i Kristiansand om ledningen hadde vært 400 millimeter. 600 millimeter kan forsyne en bydel med flere titalls tusen mennesker. Det kan forsyne den delen av Kristiansand som er på østsida av Topdalsfjorden på en grei måte, selv med betydelig utbygging, sier Stølen.

Nytt vannverk

NYE LEDNINGER: Roger Edvardsen i enhet for vann, avløp og renovasjon i Lillesand kommune på det kommunale vannverket. Han styrer et ledningsprosjekt som fører vann fra Østre Grimevann vestover til næringsområdene på Kjerlingland. Kristiansand kommune betaler for oppdimensjonering av ledningene, i tilfelle kommunen vil trenge vannforsyning fra Lillesand. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

Prosjektleder for ledningsprosjektet i Lillesand, Roger Edvardsen i enhet for vann, avløp og renovasjon, kan ikke se ulemper ved å dele Østre Grimevann med Kristiansand.— Østre Grimevann har over fem millioner kubikk vann, så denne vannkilden kan forsyne mange, også Kristiansand. Men hvis Kristiansand skal ha vann herfra må det bygges et nytt vannverk. Behovet vil da være 500 liter i sekundet. Vårt vannverk har en makskapasitet på 160 liter per sekund, forklarer Edvardsen.

Langt frem

Byutviklingsstyret i Kristiansand har vedtatt å inngå samarbeid med Lillesand om forsyning fra Grimevann. Prosjektlederen i Kristiansand tror kommunen vil ha grimevann, enten i kranene eller som reserve, innen 10–20 år.

— Det er veldig mye som er usikkert her, og det er langt frem før prosjektet blir realisert. Men vi tenkte det var såpass stor sannsynlighet for at det ville komme at vi ville benytte anledningen når Lillesand likevel legger vannledninger vestover, sier Nils Johan Stølen.

— Er det noen ulemper med å dele vann med dere?

— Nei, det tror jeg absolutt ikke. Snarere vil jeg tro det er fordeler med bedre forsyning mellom Lillesand og Kristiansand.