Comfortsystem: Dette er mykere enn terrazzo, men også sømløst og uten fuger. Variasjonsmulighetene er mange, og eierne kan skifte farge på hele, eller deler av gulvet, ved kun å legge det øvre laget med finish på ny. Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: Ikke et vondt ord om solid tregulv og fliser, det har overlevd i generasjoner, og kommer helt sikkert til å leve godt i framtiden også. Men det finnes så uendelig mye mer på markedet, og hva med å lage et gulv som ingen har maken til?

— Hvis du har lyst på en knall rød sirkel midt på gulvet, kan du få det. Mulighetene er uendelige, det er bare fantasien som setter grenser, sier Rune Andersen.

Innehaveren av Epotek er i ferd med å snakke seg varm om gulvets variasjonsmuligheter. Men det er egentlig to typer gulv han nå ønsker at skal ta steget inn i private hjem; terrazzo- og comfortgulv. Gulvene har riktignok vært på markedet i mange år, men så langt har de vært forbeholdt industrien og offentlige bygg.

Nytt i private hjem

— Gulvtypene kan like gjerne brukes i hjemmene våre, men folk flest kjenner ikke til det ennå, sier han.

Terrazzogulv er en form for slipte steingulv uten fuger.

Epoxy med marmor

— Når vi legger terrazzogulv bruker vi en spesialepoxy som bindemiddel, og tilsetter oftest knust marmor. Fargen på det endelige resultatet på gulvet, avhenger av fargen på marmoren og fargen på epoxyen. Her er det brukt en nesten hvit marmor, forklarer han, og viser oss gulvet i et hjem i Kristiansand, som er et av de første hvor det er valgt terrazzogulv.

— Jeg hadde sett vanlig epoxygulv hos venner, og likte det. Men så fikk jeg høre om dette. Marmoren gjør at det blir litt spettete, så selv om det er lyst, holder det seg fint, til tross for at det ligger rett innenfor inngangsdøren, sier huseieren.

Hun forteller at det verken har blitt riper eller hakk i gulvet.

— Nei, nå har vi bare bodd her i et snaut år, men det holder seg fint. Et av barna våre malte til og med neglelakk på det. Jeg trodde aldri vi skulle få det bort, men det gjorde vi heldigvis, forteller hun.

Terrazzo på kjøkkenbenken: -Jeg har brukt knust speil i tillegg til knust marmor i terrazzoen på kjøkkenbenken hjemme hos meg selv. Overflaten er helt slett og slitesikker, sier Rune Andersen i Epotek. Foto: Torstein Øen

Gammel system

Selv om terrazzogulv er ukjent på privatmarkedet, er det basert på et mange tusen år gammelt system.

— De laget opprinnelige slike gulv av småstein som løsnet ved steinbrudd og som rester etter produksjon av f.eks. skulpturer. Det ble den gangen impregnert med geitemelk!, sier Rune.

Gulvet kan minne om det man kjenner igjen fra trappeoppganger i litt eldre blokker. Slike gulv som det ble søkk i akkurat der det var mye tråkk.

— Tidligere ble denne gulvtypen laget av marmor og andre steintyper, men blandet med sement. Sementen har andre egenskaper og blir forringet med årene. Nå blander vi steinen i en spesialepoxy, som er mye hardere og som ikke sprekker. Derfor er også disse gulvene tynnere, men mye sterkere enn de gamle, forklarer han.

Slik legges gulvet

— Når vi legger terrazzogulv så blandes flytende epoxy og marmor, eller en annen type stein eller glass, direkte på gulvet. Det herdes veldig raskt.

Jevnt underlag er viktig. Og etter at den flytende blandingen er helt ut, fortsetter en forholdsvis tidkrevende prosess.

— Etter at gulvet er herdet, starter vi å slipe og polere for å få fram det flotte steinbildet, og få det slett og jevnt, forklarer Rune.

På kjøkkenbenken

Man kan også lage benkeplater av terrazzo.

— Jeg har gjort det hjemme hos meg selv. I stedet for bare knust marmor har jeg tilsatt glass og knust speil.

Det kan høres ut som et dårlig valg på en kjøkkenbenk hvor man tilbereder mat.

— Det er helt trygt. Glasset er limt inn i epoxyen og polert helt blankt. Bare kjenn, det er helt glatt, sier Rune.

Comfortsystemet

Mens terrazzo er hard og glatt, og passer godt i rom med mye slitasje, har både Rune Andersen og den andre familien vi besøkte, valgt et annet, litt mykere gulv, andre plasser i hjemmet. Likheten på systemene er at det ikke finnes noen fuger hvor smuss kan samle seg.

— Comfortsystemet er mykere enn terrazzo, og her har man mange flere valgmuligheter. På dette kjøkkenet har de valgt et nesten helt hvitt gulv, men de kan enkelt skifte farge på det, forklarer han.

Først er det lagt en 4 millimeter tykk gummimatte, laget av resirkulerte bildekk. Deretter er det lagt et 2 millimeter tykt, blankt belegg av polyurethan, som har noen av de samme egenskapene som epoxy, men er fleksibelt. På toppen er det strøket på en finish, og det er her fargen ligger samtidig som det gir gulvet en matt overflate.

— Skulle man få lyst å skifte farge, er det bare den tynne finishen man legger på ny, forklarer han. Comfortgulvet er også lyddempende (opptil 19DB reduksjon) og har en veldig lav emisjon. Noe som betyr at det gir et svært godt inneklima, avslutter han.