— Hver dag så sitter de og ber for livet, sier mannen til Aftenposten.no, som av frykt for familiens sikkerhet ønsker å være anonym.

Familien hans reiste til Damaskus i midten av juni for å besøke slekt og venner. De er palestinere, født i Syria, men beholdt sin legitimasjon som statsløse palestinere.

Alle har norsk statsborgerskap, med unntak av mannens kone.

Ringte for å ta farvel

Syrias hovedstad Damaskus var, selv etter at opprøret startet, lenge rolig og relativt problemfritt å reise til, og folk levde sine liv som vanlig.

Men for få dager siden endret situasjonen seg i byen der Assad lenge hadde hatt full militær kontroll.

— Da begynte pappa å tenke at de måtte reise tilbake. Siden har han jobbet med å få plass på et fly. Men det går ikke. I går ble jo blant annet forsvarsministeren drept, og da var det alvor. Onsdag var den verste dagen, sier mannen.

- På onsdag ringte de og tok farvel med meg, og ba meg ta vare på meg selv.

Mannen som er bosatt på Sørlandet, frykter for familiens liv. Foto: Privat

Hjemme på Sørlandet sitter han og håper at familien skal klare å komme seg ut av Syria. Han sliter med å sove, og er veldig bekymret.Mannens fetter, som også bor på Sørlandet, har også familie som er på ferie i Syria.

— Den siste samtalen hans med dem i går var også et farvel.

- Norske myndigheter må gjøre mer

Han forteller at det er vanskelig å få tak i familien. Telefonlinjene er ustabile. Han får tak i dem på Facebook innimellom, men kun i korte perioder før nettet ramler ut igjen.

— Sist gang jeg snakket med dem, sa de at det var så mye bomber at hele huset ristet, sier mannen.

Han sier at det er kraftige angrep i bydelen familien hans oppholder seg i. Ifølge ham skal alawitter, personer fra samme folkegruppe som president Bashar al-Assad, ha stukket ned mange med kniv.

— Folk står nå på gatene og forsøker å holde dem unna, men hvor lenge kan de klare det? spør mannen.

Nå ønsker han at norske myndigheter hjelper familien hans ut.

- Jeg forstår at de ikke kommer inn i landet. Det jeg vil er at norske myndigheter får fingeren ut og hjelper disse folkene. Det er nordmenn der inne, og de trenger hjelp, fort som pokker, sier han.

Han anslår at det er ti til femten nordmenn i Damaskus, og vet også at det finnes nordmenn i byen Aleppo, som ligger seks timers reise unna hovedstaden.

- Vurderer å risikere livene sine

Familien hans skulle opprinnelig være i Syria til 31. august, og skulle etter planen fly fra Damaskus.

— Men det går an ikke å komme seg til flyplassen. Veiene til flyplassen er stengte, og veldig farlige, sier han.

Han mener at norske myndigheter gjør for lite for de norske statsborgerne i Syria.

— Nordmenn i Syria er helt glemt, sier han.

- De vurderer å risikere sine liv for å komme seg til Libanon, men da må de få hjelp når de kommer seg ut. De trenger at myndighetene har en klar plan for hva som skjer når de kommer ut av Syria.

Han sier at familien hans trenger å vite hva de skal gjøre når de kommer seg ut.

- Begrensede muligheter til å gi hjelp

Pressevakten i Utenriksdepartementet, Kjetil Elsebutangen, sier til Aftenposten.no at UD er kjent med at det befinner seg norske statsborgere i Syria.

— Vi har gjennom vår ambassade i Amman vært i kontakt med flere nordmenn i dag, og vil fortsette å ha kontakt med dem for å se hvilken type bistand de nordmennene har behov for og hva vi kan bidra med, sier Elsebutangen.

- Fordi situasjonen er som den er når det gjelder sikkerhet, så er det begrensede muligheter vi har til å gi konsulær hjelp inne i Syria.

Utenriksdepartementet har siden februar frarådet alle reiser til eller opphold i Syria, samtidig som de har oppfordret nordmenn i Syria til å forlate landet.

Elsebutangen sier også at UD har understreket norske myndigheters begrensede mulighet til å gi konsulær bistand eller hjelp i Syria.

Den norske ambassaden i Damaskus har ikke vært bemannet i den senere tid, og ble stengt 26. mars i år. Syria blir dekket fra ambassadene i Amman og Beirut.

UD har ikke noe eksakt tall på hvor mange nordmenn som befinner seg i det voldsherjede landet.

— Så skal det sies at ambassadene våre i Amman og Beirut ikke har hatt noe stort påtrykk fra nordmenn i Syria. Det har vært få henvendelser, men det er enkelte saker, sier Elsebutangen, som understreker at UD fremdeles fraråder nordmenn å reise til landet.