KRISTIANSAND: — I påska opplever vi det samme som i skoleferien og andre høytider. For mange barn utgjør skolen og barnehagen trygge rammer i hverdagen. Når det imidlertid er fridager er de avhengig av at foreldrene tar ansvar, men det skjer ikke i alle hjem, sier Monica Brunner, leder av alarmtelefonen 116111, til Fædrelandsvennen.

Denne påsken fikk alarmtelefonen totalt 112 henvendelser om barn og unge som hadde det tøft som følge av blant annet omsorgssvikt, vold og rus. Henvendelsene kom i perioden mellom natt til skjærtorsdag og 2. påskedag.

Betydelig økning

Det er en stor økning fra 2012 da det kom inn 94 henvendelser i den samme perioden. Økningen utgjør nesten 20 prosent.

Av samtlige henvendelser i år ble sju tilfeller ansett som så alvorlige at det ble satt inn akutte tiltak. I disse tilfellene kontaktet alarmtelefonen lokalt barnevern, politi eller helsevesen.

Det er mer enn dobling av antall akuttilfeller i forhold året før, da alarmtelefonen fikk inn tre samtaler som ble ansett for å være alvorlige.

Svært små barn

— To av henvendelsene gjaldt to forskjellige søskenpar i alderen 1-3 år som trengte akutt hjelp. I disse tilfellene er det familie og naboer som griper inn fordi barna utsettes for grov omsorgssvikt, forteller Brunner.

I et annet tilfelle måtte barnevernet rykket ut til en søskenflokk på opptil 10 barn. To ungdommer ble også tatt hånd om som følge av alvorlige trusler om å ta sitt eget liv.

— I tillegg var det flere henvendelser fra barn i alderen 10-12 år, forteller Brunner.

46 av henvendelsene til alarmtelefonen gjaldt mistanke om bekymringsfull omsorgssvikt i hjemmet. I seks av disse sakene valgte barnevernet eller politiet å rykke ut for å sjekke ut forholdene i hjemmet. Ifølge Brunner ble sakene omtalt som alvorlige.

Ber barna varsle

— I en del andre saker blir det ikke iverksatt strakstiltak, men barna blir oppfordret om å ta kontakt med lærer, helsesøster eller barnevernet direkte, sier Brunner.

Alarmtelefonen, som holder til i Kristiansand, ble etablert i 2009 for å gi barn og unge et nummer de kan ringe når de opplever vold i hjemmet, overgrep, tvangsgifte eller andre akutte situasjoner. I andre enden sitter det voksne som har lang erfaring med å hjelpe barn og unge i vanskelige situasjoner.

I Norge finnes det 15 store barnevernvakter. En av dem er i Kristiansand.