KRISTIANSAND: — Vi er overrasket over utbredelsen av ungdom som jobber for svært lav betaling, sier Lars Klottrup Berge i sommerpatruljen.

270 besøkte bedrifter

Under sitt besøk i Vest-Agder fikk LOs sommerpatrulje besøkt over 270 ulike bedrifter. I 59 av disse ble det oppdaget brudd på arbeidsmiljøloven. Enkelte bedrifter hadde flere brudd.

— Blant bruddene fant vi 20 manglende arbeidskontrakter, 12 brudd på pausebestemmelsene og 15 brudd på overtidsbestemmelsene. Ni av bruddene ble ordnet på stedet av sommerpatruljen i samarbeid med daglig leder, sier Klottrup Berge til Fædrelandsvennen.

30–40 kr under tariff

De 12 bruddene på pausebestemmelsene dreier seg i hovedsak om ansatte som ikke får ta pause, får for kort pause, eller som skulle hatt betalt pause. I de 15 bruddene på overtidsbestemmelsene dreier det seg om manglende overtidstillegg.

— Det som overrasket oss mest var at enkelte bedrifter betaler ut lønninger som ligger langt under tariffen. I flere tilfeller dreier det seg om timelønner på 30–40 kr under tariff, sier Klottrup Berge.

Vil følges opp

Flere av disse bruddene vil nå følges opp av tillitsvalgte fra forbundene.

— Mange av bruddene har vært i bedrifter uten tariffavtale, og vi mener det viser viktigheten av å fagorganisere seg for å sikre et anstendig lønnsnivå, sier Klottrup Berge.

Ifølge Klottrup Berge møtte flere 18 åringer som fikk under 100 kr i timen.

— Dette er ikke et lovbrudd i seg selv, men vi synes det er langt unna et anstendig lønnsnivå, sier Klottrup Berge.

Over snittet

I år har sommerpatruljen besøkt over 100 flere bedrifter enn i fjor, derfor ble det også avdekket flere brudd. Det foreløpige gjennomsnittet på antall bedrifter med brudd på landsbasis er 16,6 prosent. I Vest-Agder ligger snittet på over 21 prosent.

— Vi ligger litt over gjennomsnittet her i Vest-Agder, men det finnes jo mange variabler i et slikt regnestykke, sier Klottrup Berge.