KRISTIANSAND/ARENDAL: Striden er i det siste løftet til nytt nivå, og den ferskeste slagmarken er mellom hjerteavdelingene i Kristiansand og Arendal. Nå har Fylkesmannen i begge fylkene fått saken på bordet, gjennom sin helse— og sosialavdeling.

- Trist situasjon

— Vi ønsker å få belyst om det manglende samarbeidet mellom de to avdelingene påvirker pasientsikkerheten, skriver fungerende fylkeslege i Vest-Agder, Toril Hagerup-Jenssen i et brev til sykehusdirektør Jan Roger Olsen.

Fylkeslegene i de to fylkene har bitt seg merke i at samarbeid om poliklinikk, felles internundervisning og felles retningslinjer for behandling skal være opphørt.

— Sykehuset har havnet i en forferdelig trist situasjon, sier Hagerup-Jenssen.

Bakgrunnen for fylkeslegenes henvendelse til sykehusledelsen, er et brev fra overlege og spesialist i indremedisin og hjertesykdommer, Pål Gunnes. Han jobber ved PCI-senteret i Arendal og har gått til det uvanlige skritt å be Fylkeslegen i Aust-Agder å gjennomføre et tilsyn på hans egen arbeidsplass. Årsaken er at påstått overbehandling, og dermed feilbehandling.

Dette skrev Agderposten om fredag.

Trenger ekstern vurdering

Sykehusdirektør Jan-Roger Olsen har sagt til Fædrelandsvennen at det er forskjeller i hvordan hjertepasienter behandles i Arendal og Kristiansand. Tall fra kardiologisk seksjon ved SSA sier at færre pasienter fra Vest-Agder enn Aust-Agder kommer til undersøkelse og behandling med PCI.

Andre kilder har antydet at det kan skyldes at fagmiljøene øker aktiviteten ved PCI-senteret for å rettferdiggjøre sin egen eksistens.

Disse påstandene har fått Gunnes til å reagere kraftig.

— De ansatte ved PCI-senteret og kardiologisk seksjon ved SSA er avhengig av en ekstern vurdering for å bli trygg på at behandlingen av infarktpasienter er forsvarlig, og ha som utgangspunkt i forsøket på å gjenopprette tilliten hos pasienter og pårørende, skriver Gunnes i brevet der han ber om tilsyn.

Uten intern kommunikasjon

Fylkeslegen i Aust-Agder, Anne Sofie D. Syvertsen, valgte å koble inn også kollegaene i vest fordi saken går over begge fylker. Fylkeslegene har nå bedt direktøren om en forklaring.

— Det er veldig spesielt at saken renner over på oss fordi det ikke er intern kommunikasjon på sykehuset. Vi mener dette er en sak som burde vært løst internt, og forventer at det vil skje, sier Syvertsen. Hun tror ikke den alvorlige konflikten har gått utover pasientsikkerheten i første omgang.

— Vi har ikke behandlet noen saker fra PCI-senteret, og det indikerer at det drives forsvarlig. Men det kan gå ut over fagmiljøene, kompetanseheving og samarbeid, sier Syvertsen.

— Vi har ikke grunnlag for å si om dette går utover pasientene, men det er jo dette vi har bedt om tilbakemelding på, bekrefter kollega Hagerup-Jenssen.

Fylkeslegene har bedt om svar fra direktøren innen 15. august.