KRISTIANSAND: — Styreleder Camilla Dunsæd må sørge for at styret overprøver direktør Jan-Roger Olsens beslutning om å fortsette med tarmkreftoperasjoner ut året, og sørge for et vedtak torsdag om å stanse umiddelbart, sier leder av Vest-Agder legeforening Anne Noraas Bendvold. Sammen med hele styret i legeforeningen, som teller 778 medlemmer i Vest-Agder, går hun til frontalangrep på direktøren.

Ikke tillit

— Vi har ikke faglig tillit til direktøren lenger, sier Halvard Dovland som er styremedlem og medlem av Praktiserende spesialisters landsforening.

I 10 år har legeforeningen tatt ansvaret for å være vaktbikkje overfor sykehuset, for å sikre fagligheten og god pasientbehandling. Gang etter gang har foreningen kommet med utspill overfor direktøren og sykehusledelsen, uten at de opplever det har hatt særlig stor betydning.

Feig

Dovland karakteriserer Olsens ledelse som feig og konfliktsky.

— Olsen har ikke grepet fatt i alle konfliktene, og det er etterhvert mange eksempler på feig ledelse der hensynet til sykehusfreden er prioritert foran å gi pasientene beste behandling, sier Noraas Bendvold.

Tillitsvalgt for overlegene ved Sørlandet sykehus, og styremedlem i legeforeningen Viggo Lütcherath utdyper:

— Det er ikke vår oppgave å uttrykke den type mistillit til direktøren som skal føre til hans avgang. Men i tarmkreftsaken velger vi å stole mer på avdelingsleder Svein Mjåland på Senter for kreftbehandling, enn fagdirektør Per Engstrand og direktør Olsen.

Stanse

Sammen står legene bak en tindrende klar oppfordring til styret ved sykehuset torsdag om å stanse alle tarmkreftoperasjoner i Arendal umiddelbart, inntil en varig løsning er funnet. Og legene er svært tydelige på at de støtter Mjåland også i rådet om å samle behandlingene i Kristiansand.

— Vi har advart før, og ser nå dette resultatet av at fagmiljøet i Arendal er for lite, sier Noraas Bendvold.

Legene frykter at forvitret fagmiljø kombinert med for lite pasientgrunnlag skal føre til at Sørlandet sykehus mister fagfolk, og deretter flere funksjoner som overføres til Oslo.

Frykt

— Den frykten austegdene har for at sykehuset i Arendal skal tappes deler vi i forhold til Oslo, sier Dovland.

Nordaas Bendvold mener en samling i Kristiansand særlig er til beste for pasientene i Arendal:

— Det er pasientene i Arendal som lider under dårlig kvalitet på behandlingen, sier hun. Og hun har fått flere meldinger fra fastleger om at pasienter kommer tilbake fra sykehuset uten å være ferdig utredet, fordi fagmiljøet ikke er bredt nok.

Og i et lengre tidsperspektiv er legene overbevist om at det bare fins en løsning på konflikten:

— Det må bygges ett, nytt hovedsykehus på Sørlandet. Vi må samle fagmiljøene til beste for pasientene og få slutt på konflikten mellom Arendal og Kristiansand som rammer pasientene, sier Noraas Bendvold.

Mister

Hun peker på at Sørlandet sykehus nå i vår mister magekreftoperasjoner fra Kristiansand til Oslo, fordi det er for få pasienter som skal opereres. Plasseringen av ett nytt hovedsykehus er legeforeningen mindre opptatt av, men ser fordeler ved Lillesand.

Dette er de som har undertegnet brevet: Anne Noraas Bendvold, Leder Vest-Agder legeforening, Harald Dovland, Praktiserende spesialisters landsforening, Sigurd Løvhaug, Allmennlegeforeningen, Anne Sissel Sørensen Allmennlegeforeningen, Stein Stokke, Leger i samfunnsmedisinsk arbeid, Viggo Lütcherath, Norsk overlegeforening, Jørgen Vik, Praktiserende spesialisters landsforening, Erik Due-Tønnessen, Allmennlegeforeningen, Øystein Vidar Hansen, Norsk forening for arbeidsmedisin og Hege Killander Høiberg, Yngre legers forening.