LYNGDAL: — Det som er spesielt med disse bærene, er at de i utgangspunktet blomstrer hele sesongen. Når avlingen i juni-juli er høstet inn, får du en ny avling i august og september, forklarer Kaare Lee Lehne, jordbærdyrker på Rom i Lyngdal til Fædrelandsvennen.

Det var Farsunds Avis som først fortalte om de nye bærene bonden dyrker. I år tester totalt fire jordbærprodusenter i Agder ut de nye bærene, som heter Rondo. Sorten er utviklet i Norge, og kan i beste fall gi jordbær helt til jul.

— På Hesnes gartneri tester de ut denne sorten i veksthus. Vi skal se om vi kan greie å få norske jordbær der fram til jul, eller i alle fall til november, sier Jan Karstein Henriksen, rådgiver for bær i Norsk Landbruksrådgivning Agder.

Han er ansvarlig for dette store prøveprosjektet, som involverer 20.000 planter i Lyngdal, Lindesnes, Marnardal og Grimstad.

- En fryd for ganen

— Det som er så spesielt med denne sorten, er mest av alt smaken. Disse bærene er bedre enn corona. En forlystelse for ganen, rett og slett. Og avlingen som kommer fra august og utover, gir enda større og bedre bær enn den første avlingen. Jeg smakte noen av disse bærene i slutten av oktober, og de smakte gørrgodt, skryter Henriksen.

I Lyngdal er jordbærdyrker Lehne svært spent på forsøksavlingen.

— Vi har bare høstet to-tre kasser så langt. De ser fine ut, men vi er spente på smaken. Vi er nokså kresne der, men så langt vil jeg si at de er på høyde med corona, bare de blir røde nok, sier Lehne.

Vokser under plast

De nye jordbærene kan ikke sprøytes på samme måte som andre sorter, siden de bærer hele sommeren og høsten. Dermed må de holde til i plasttunneler.

— Hvis ikke blir de angrepet av fukt og råte, forklarer Lehne.

Han selger jordbær direkte fra gården sin, og håper å kunne fortstette med det hele høsten.

— Det blir spennende å se hvordan salget på jordbær blir i august og september. Er folk mette av jordbær når de har spist norske bær hele sommeren? Men noe salg må det jo bli. Folk skal jo pynte kaker og sånn, sier Lehne.

Sørlandet leder an

Han har også hatt telefon fra butikker som er interessert i å selge norske bær utover høsten. Rådgiver Henriksen tror de sørlandske høstbærene vil feie de belgiske konkurrentene av banen.

— I Europa har de lenge dyrket jordbær som bærer hele året. Men problemet er at de sortene smaker helt pyton. De er ikke gode med sukker på en gang. Hvis vi lykkes med dette forsøket, kan vi fra Sørlandet tilby norske forbrukere smakfulle jordbær hele august og september. Jordbærdyrkere fra andre steder i landet har også vist interesse, men vi har uansett et konkurransefortrinn siden vi har lengst vekstsesong, sier Henriksen.

Hvis alt går bra i Lyngdal, får Lehne 4-5 tonn jordbær som han skal selge utenom jordbærsesongen.

— Det er litt gambling, men det er spennende i positiv retning, sier Lehne.