ARENDAL: Ordfører Einar Halvorsen (H), stortingsrepresentantene Svein Harberg (H) og Freddy de Ruiter var blant dem som gikk hardt ut mot sykehusledelsen.

— Jeg opplever i en del saker at medisinske argumenter skifter på fylkesgrensa. Det er et problem. Vi må ha god og saklig informasjon. Dere må tro på meg når jeg sier at vi ikke har noen skjult agenda om å bygge ned sykehuset i Arendal bit for bit, sa styreleder Camilla Dunsæd før politikerne slapp til.

Og da fikk hun og administrerende direktør Jan Roger Olsen høre det.

Svekket tillit

— Det er svekket tillit til sykehuset i Arendal, sa Svein Harberg, og viste til en bekjent med kreft som fikk telefoner om at han ikke måtte la seg operere ved sykehuset i Arendal.

Han var kritisk til håndteringen av saken som er kalt kreftskandalen ved sykehuset i Arendal. Det gikk først ut melding om at én av tre pasienter som var operert for tarmkreft måtte opereres på nytt. Kvalitetssikrede tall viste at det var en av fem som måtte reopereres.

— Dere må svare på hvordan dere kunne gå ut så tydelig med konkrete tall, når dere visste at det ville komme kvalitetssikring, sa Harberg.

Om det kommer noe godt ut av dette møtet, så skal vi ta oss sammen alle sammen – ikke sant Freddy, dette har vi snakket om

— Ansatte i sykehuset i Arendal ligger nede. De ansatte har vært utsatt for en underlig håndtering. Jeg tror deg på at det ikke ligger noen ønsker på at dere vil bygge ned sykehuset i Arendal bit for bit, sa han til Camilla Dunsæd.

— Vi ser likevel oppslag gang på gang at det bygges ned i Arendal. Nå senest er det akuttmottaket for barn som er truet. Det står ikke noe om det i strategiplanen, fortsatte Harberg, før han lovet å ikke rope så høyt dersom det ble bedring.

— Om det kommer noe godt ut av dette møtet, så skal vi ta oss sammen alle sammen – ikke sant Freddy, dette har vi snakket om! sa han henvendt til Ap-representant Freddy de Ruiter. Men det ligger en stor frustrasjon bak dette.

Han ba om stedlig ledelse.

— Skal vi ha klare å skape ro omkring dette, så må vi ha en stedlig ledelse. Vil vi få det? spurte han.

Motarbeider Arendal

Einar Halvorsen fulgte opp.

— Jeg skjønner fremdeles ikke håndteringen av tarmkreftsaken. Det ble lagt ut melding på nettet klokken 20.50. Dagen etter har Fædrelandsvennen dette oppslaget. Hele avisen er full av kreftskandalen dagen etterpå. Det undrer meg, sa Halvorsen, og mente helt tydelig at noen hadde snakket med avisen før meldingen ble skrevet.

— At sykehuset lager slike meldinger skaper frykt befolkningen. Så viser det seg at det ikke er noen skandale. Jeg var blant dem som ble sint, sa Halvorsen, og la til at de som jobber på sykehuset har reagert på andre måter.

— De som jobber på sykehuset i Arendal føler en stor grad av depresjon etter dette, hevdet han.

Arendalsordføreren mener at det er krefter i Kristiansand som motarbeider sykehuset i Arendal.

— Jeg tror noen tenker at dersom vi får noe negativt på Arendal, så vil det styrke Kristiansand.

Vetorett

— Vi må forvente mer raushet av Kristiansand, sa Freddy de Ruiter (Ap), og sa at det var et problem at Arendal alltid kom i mindretall i forhold til Krisitansand.

— Vi må få en form for vetorett. Vi er litt mindre i Kristiansand, og da kommer vi alltid i mindretall, sa han, og nevnte karkirurgi, nevrologisk avdeling og sommerstengt barneavdeling.

Han er veldig opptatt av at barneavdelingen i Arendal ikke svekkes.

— Ved endringene ved fødeavdelingen kan dere spare halvannen til to millioner kroner, altså mindre enn du tjener i året, Jan Roger. Er det verdt det?, sa han henvendt til sykehusdirektør Jan Roger Olsen.

— Jeg skjønner egentlig ikke hva dere holder på med!, sa de Ruiter og la til:

— Om ikke dere rydder i denne saken, så blir det ikke fredens år! Da kan vi ikke vinne tilbake tilliten.