Satsing på barnehager og eldreomsorg betyr kraftig kutt andre steder, varsler rådmann Svein Skisland og økonomisjef Gerd Signe Vigebo i Vennesla kommune. Skolenedleggelser kan bli aktuelt. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

VENNESLA: — Skal vi greie de store, vedtatte investeringene og kraftig utbygging av barnehage og eldreomsorg, må ting legges kraftig om. Vi har to år på oss, var budskapet da Skisland og økonomisjef Gerd-Signe Vigebo la fram Venneslas budsjettplan for 2014 til 2017 torsdag.

Satsing og kutt

De neste fire årene vil rådmannen øke helse- og omsorgsbudsjettene med over 20 millioner kroner og barnehagebudsjettene med 18 millioner kroner. For å få dette til, må det kuttes andre steder.

Neste år øker eiendomsskatten fra 4 til 4,5 promille av takst, som tidligere bestemt. Rådmannen finner plass til ny plasthall til 2,4 millioner på idrettsplassen (Vindbjarts kampsak) og strandsti langs Venneslafjorden neste år (tre millioner). Oppgradering av Vennesla sentrum (15 millioner) kommer først i 2017. — Du har ikke budsjettert for opptrykk til 1. divisjon for Vindbjart?

— Vi setter av 200.000 kroner neste år til en skikkelig plan for hva som bør gjøres med idrettsplassen. Det betyr ikke at kommunen skal bygge noe. Opprykket får vi ta stilling til når det kommer, sier svært fotballinteresserte Skisland.

Ingenting å gå på

Den store investeringen i 2014 er ny svømmehall til 98,5 millioner.

— Holder ikke det, må utbyggingen kuttes i. Vi har ikke noe å gå på økonomisk. De som hadde håpet på ny kirke eller restaurering av Venneslahallen, blir skuffet. Vi har ikke råd på mange, mange år, sier Skisland.

Når svømmehallen står ferdig i 2015, vil den belaste kommunebudsjettet med mellom åtte og ni millioner kroner i året til drift og kapitalkostnader.

— Samtidig har vi økende antall eldre og økende antall nye innbyggere. Derfor må vi bygge en seksavdelingsbarnehage til 40 millioner kroner sentralt i Vennesla i 2016 og 16 demensboliger i Vennesla i 2017 - og øke driften kraftig, sier rådmannen.

Da må annet vike. Skisland og Vigebo foreslår kutt på sju millioner kroner neste år. Tre millioner kroner (helårsvirkning) skal tas fra skole, to millioner er effektivisering i alle etater.

- Kutt i skolen, den har ikke de beste resultater?

— Vi bruker mye på spesialundervisning. Her mener jeg vi kan legge om og kutte, samtidig som vi skaper en bedre skole, svarer Skisland, vel vitende om at politikerne nektet disse reduksjonene tidligere i år.

Færre skoler?

Kuttene øker til 13 millioner fra 2017. Det er disse ekstrakuttene som Skisland ikke vil konkludere på ennå, men som han ber politikerne være med på en prosess rundt.

— Vi har to år på oss. I fjor sa politikerne nei til skolenedlegging, men en større gjennomgang av hele skolestrukturen er nærliggende. Det vil fort stå mellom færre skoler eller økt eiendomsskatt, sier han, og varsler også en gjennomgang av alle ikke- lovpålagte oppgaver.

Økonomisjef Vigebo sier at kommunen vil gå i minus i 2017 hvis ikke rådmannens kuttplan gjennomføres.

Kommunale avgifter øker fem prosent neste år, gebyrer i snitt tre prosent.