VEGÅRSHEI: Banksjef Øyvind Tveide (62) ble pågrepet og siktet 26. mars i fjor. Nå har Statsadvokaten tatt ut tiltale, skriver Agderposten.

Fra juni 2007 til januar 2012 skal banksjefen ha lånt ut over 27 millioner kroner til 13 forskjellige lånetakere. Ifølge tiltalen ble utlånene gitt uten sikkerhet for banken og ordinær kredittvurdering av lånetakerne. Kundene skal heller ikke ha hatt betalingsevne for lånene og misligholdte lån skal ha blitt kamuflert ved ny opplåning.

Dokumentfalsk og id-tyveri

«Ved flere anledninger endret han på gjeldsbrev, pantedokumenter eller andre lånedokumenter ved å klippe og lime inn andre personers underskrifter og/eller ved å endre lånebeløp», skriver konstituert førstestatsadvokat Dennis Danielsen i tiltalen.

Den 62 år gamle banksjefen er også tiltalt for underslag, dokumentfalsk og id-tyveri. Ifølge tiltalen skal banksjefen ha økt eller opprettet et nytt lån for flere av bankens kunder uten at de selv var klar over det. Pengene ble deretter overført til kontoene til andre personer.

Fire andre, som fikk tilgang til det meste av de 27 millionene, er fremdeles siktet for heleri. Ifølge Agderposten vil saken mot de øvrige siktede bli behandlet i en separat straffesak.

– Dette er en stor sak som involverer flere personer, både tidligere banksjef Tveide og enkelte låntakere. Omfanget gjør det hensiktsmessig å gjennomføre utroskapssaken mot Tveide først, sier politiadvokat Geir Magne Søfteland til Agderposten.

Krever erstatning

Tveides advokat, Jon Kristen Bosvik, var ikke tilgjengeligfor kommentar tirsdag. Bosvik har tidligere opplyst at Tveide har tilståttdokumentfalsk, men nekter straffskyld for grov utroskap.

— Grunnen til at han pyntet pådokumentene i ettertid var å forhindre unødvendig støy. Han har ikke gjortdette for å dekke et kriminelt forhold, men for å dekke et dårlig bankhåndverk,sa Bosvik til Fædrelandsvennen i mai i fjor.

I tiltalen, som ble tatt ut 26. april, tar påtalemyndigheten forbehold om at det vil bli lagt ned påstand mot banksjefen om erstatning til Vegårshei Sparebank.