ARENDAL: I 2011 ble det foreslått at akutt syke barn fra Aust-Agder skulle innlegges i Kristiansand, ikke på Barnesenteret i Arendal. Årsaken var flere tilfeller av feilbehandling av nyfødte og små barn i Arendal, som hadde fått fylkeslegen til å reagere. For å gi barna best mulig behandling med sykehusets begrensede ressurser ble det ansett faglig mest forsvarlig å overføre virksomhet til Kristiansand.

Opprør

Det førte til et opprør i Arendal. Direktør Jan-Roger Olsen forstod at han hadde en sykehusstrid mellom Arendal og Kristiansand som rammet både ansatte, omdømmet og pasientene.

For å sikre deltakelse fra alle berørte parter på sykehuset både i Kristiansand og Arendal, nedsatte Olsen en forprosjektgruppe (12 medlemmer), en prosjektgruppe (16 medlemmer), en referansegruppe (23 personer) og en styringsgruppe (12 personer). Til sammen 62 gruppemedlemmer. Disse jobbet i tre måneder for å finne en løsning.

Ingen nye stillinger

Direktøren ga mandat i tre punkter og krevde enstemmighet om forslaget til løsning, og at løsningen ikke skulle medføre tilføring av nye stillinger.

Det viste seg umulig å få arendalslegene med på en løsning uten at nye stillinger ble tilført barnesenteret i Arendal. Derfor ble det innvilget to helt nye stillinger. Så etter tre måneders arbeid, buret fagdirektør Per Engstrand seg inne med 18 toppledere fra Kristiansand og Arendal på Revsnes hotell i Bygland. I løpet av en helg ble konsensus oppnådd og Revsnes-avtalen var i boks.

Pasientskade

Fra 16. april i fjor ble innholdet i avtalen iverksatt, og den er løpende evaluert. I perioden har det ikke oppstått noen pasientskade på grunn av lav bemanning, viser en orientering direktør Jan-Roger Olsen legger fram for styret i Sørlandet sykehus i fredag.

Men vaktordningen som ble innført har, som flere advarte mot på forhånd, kostet mye arbeidstid for legene, i forhold til antall pasienter. Derfor krever nå legene ytterligere tre stillinger for å få til en robust vaktordning og trygge forhold for barna.

Avviser

Olsen avviser nye stillinger fordi eventuelle legestillinger ved sykehuset skal brukes innenfor satsingsområdene kreft— og rusbehandling. Dessuten har sykehuset generelt for få leger, mens antall barneleger er på et riktig nivå.

Arendalslegene foreslår som alternativ 2 at bare akutt syke nyfødte skal mottas i Arendal, mens barn utenfor nyfødtperioden i stedet sendes til Arendal.

Det mener Olsen er en god idé foreløpig. Det vil medføre at noen få barn vil få lengre reisetid til Kristiansand, mens flere vil få kortere reisetid til et styrket dagtilbud i Arendal.

Allerede om to uker, 13. februar, skal sykehuset foreta den endelige evalueringen etter nesten ett års drift. Den vil fokusere særlig på om ordningen er faglig sett god nok for barna, eller om det bør gjøres endringer.

Olsen skriver allerede nå at han vil legge til rette for flere områdefunksjoner ved Barneseksjonen i Arendal