LILLESAND: – Det ble tidlig klart at vi ikke ville klare å enes om en felles innstilling. Derfor har vi lagt fram en rapport der vi skisserer fordeler og ulemper med ulike alternative løsninger, sier fagdirektør Per Engstrand.

En 16 manns store arbeidsgruppen har i tre måneder har drøftet vaktturnus og organisering ved barneseksjonen ved Sørlandet sykehus i Arendal. Onsdag ble rapporten uten konklusjon offentliggjort.

Arbeidsgruppen har utredet hvilke konsekvenser ulike vaktordninger for legene ved barneavdelingen vil ha både når det gjelder pasientsikkerhet, faglig nivå, arbeidsmiljø, økonomi og organisatoriske forhold.

Arbeidsgruppen er onsdag ettermiddag samlet på Hotell Norge i Lillesand for å diskutere rapporten.

To hovedalternativer

Etter at sykehusdirektør Jan-Roger Olsen har gjort det klart at det er uaktuelt å tilføre Barnesenteret i Arendal tre nye legestillinger, har det ligget i arbeidsgruppens mandat å utrede to forskjellige modeller.

Det første alternativet innebærer at Barnesenteret i Arendal bemannes med lege i tidsrommet mellom klokka 08.00 og 20.00 og med bakvakt om natten. I dette tilfellet vil nye pasienter som har behov for øyeblikkelig hjelp, bli henvist til Kristiansand etter klokka 20. Alternativ 2 har tilstedeværende lege døgnet rundt, men da med mindre legekapasitet på dagtid.

Pluss og minus

Fordeler med alternativ 1 vil etter utvalgets mening blant annet være en mindre vaktbelastning for legene i Arendal, reduserte kostnader og kunne bidra til et bedre samarbeid mellom avdelingene i Arendal og Kristiansand.

Ulempene og risikofaktorene er blant annet økt reisetid for 150 til 200 pasienter, samt for de som blir innlagt med øyeblikkelig hjelp nattestid. Kroniske pasienter må forholde seg til flere forskjellige sykehuspersonell. Medlemmer av arbeidsgruppen frykter også at arbeidsmiljøet vil bli dårligere og at det vil kunne bli vanskeligere å rekruttere leger til Arendal.

Fordeler med alternativ 2 er blant annet økt trygghet i befolkningen i Aust-Agder, økt trygghet for fødeavdelingen og blant pleiere og kortere reise for pårørende. Ulemper er blant annet mindre legekapasitet på dagtid, lengre ventetid i poliklinikk og økte kostnader.