AGDER: Fredag skrev fvn.no om Jeanette Vatne (70) fra Mandal, som fikk en telefon fra en person som hevdet å være ansatt i Microsoft.

Den fremmede, som "snakket som en foss", klarte å overbevise Vatne om at datamaskinen hennes var virusinfisert – med over 19.000 virus.

Men da han ønsket penger for å hjelpe henne videre, la 70-åringen på røret.

Etter at saken ble publisert, har fvn.no fått tips fra flere personer på – og utenfor – Sørlandet som har opplevd lignende svindelforsøk.

Pågående

En kvinne ringer fra Måløy i Sogn og Fjordane, og forteller om svært pågående "viruseksperter".

— Det har holdt på i tre uker. Mannen min og jeg har inntrykk av at det er to. Begge snakker gebrokken engelsk, og det er støy i bakgrunnen der de ringer fra. Mens den ene sier han ringer fra Microsoft, utgir den andre seg for å ringe fra en IT-avdeling, sier kvinnen.

Alt i alt har hun mannen, og også barna på 11 og 13, besvært en 7-8 slike oppringninger. Hun har truet med å kontakte med politiet. Inngringeren svarte ikke på dét - alt hun hørte var klapringen fra et tastatur i bakgrunnen.

— De fremstår slett ikke vennlig. Og jeg synes det er utidig at de ringer når barna kommer hjem fra skolen. For dem er dette litt skummelt. Vi måtte berolige dem med at andre også får disse telefonene, sier Måløy-kvinnen.

Det siste bekreftes av epostene som har kommet inn til reaksjonen.

La på røret

"Fikk også telefon tirsdag 6 mars klokken 0830. Han snakket som en foss på engelsk og da han nevnte computer slengte jeg på røret", skriver en leser fra Haugesund.

Han legger til at han er skeptisk av natur, "og det var nå bra denne gangen".

En annen tipser mente innringeren snakket engelsk med indisk aksent. Også denne familien ble bedt om å slå på pc-en "fordi det var kommet virus på den". Etter å ha fortalt vedkommende tre ganger at de fikk den hjelpen de trengte om det var behov for det, la den engelsktalende "hjelperen" på.

Ble skjelt ut

En flekkefjordskvinne opplevde en tilsvarende oppringning i fjor høst. Hun lyttet til tipsene over telefonen – men etter at hun hadde dratt internettkabelen til datamaskinen sin. Hun sa hun ville kontakte sin lokale databutikk for å få videre hjelp. Da reagerte mannen på telefonen med sinne.

"Han sa rett ut at jeg var lite intelligent og svært uforsiktig som ikke fulgte hans instrukser. Jeg takket for informasjonen med min blideste stemme og repliserte at han helt sikkert hadde rett, men at jeg ikke var dum nok til å lytte til hans instrukser uansett. Da slengte han på røret."

I løpet av samtalen hadde hun blitt bedt om å koble seg til www.ammyy.com. Siden kvinnen jobber i en bedrift som har brukerstøtte for data, kontaktet hun dem. Der ble fortalt over supporttelefonen pc-en for det første var virus-fri. For det andre at at "Ammyy Scam" er kjent fra utlandet som svindelforsøk.

Koranskole

En kvinne fra Østlandet forteller at det var en kvinne som ringte. Telefonen fikk hun fredag morgen, og kvinnen ante raskt ugler i mosen. Hun krevde et telefonnummer å ringe tilbake på.

"Fikk til slutt et tlf. nr. 21018989 og skulle spørre etter Lisa", skriver hun.

Kvinnen ringte deretter en databutikk, der de ansatte fortalte at det var en åpenbar svindel: "Microsoft ringer aldri opp noen på denne måten", ble hun fortalt.

PS: Fvn.no søkte opp nummeret kvinnen fikk oppgitt. Oslonummeret tilhører – eller har tilhørt – både en nettbasert koranskole, og et firma som ønsker seg konsulenter "for et spennende nytt konsept"