KRISTIANSAND: — Jeg merker personlig hvor vanskelig det er å gå til legen i arbeidstiden, og jeg tror mange opplever dette. Jeg ønsker derfor at Sørlandet sykehus blir pilotsykehus for kveldsåpnet til klokka 21.00. Denne saken brenner jeg virkelig for, sa Olsen.

Anledningen var Aps nye sykehuspakke, hvor det skal brukes 12 milliarder kroner ekstra kommende fire år. Statsministeren la fram pakken torsdag morgen. På formiddagen møtte Aps stortingskandidat Kari Henriksen opp hos sykehusledelsen for å informere. Ett av forslagene er helseminister Gahr Støres gamle ønske om utvidede åpningstider. Ap varsler reforhandling av hovedtariffavtalen neste år.

Skeptisk overlege

Direktørens entusiasme deles ikke av hovedtillitsvalgt for overlegene ved Sørlandet sykehus, Wiggo Lücherath:

— Hvis ikke det ansettes flere leger, betyr kveldsåpent bare mer ubekvem arbeidstid. Man får ikke behandlet flere pasienter, uten flere leger. Vi jobber allerede mye. Dette er tariffspørsmål som styres sentralt. Men får vi 20 ekstra leger, kan det jo være spennende, sier han.

I dag har enkelte deler av sykehuset kveldsåpnet ved behov, basert på frivillighet. Det er for eksempel når køen til MR-undersøkelser blir lang. Men planlagt virksomhet skal egentlig skje mellom 08.00 og 16.00. ## Hardkjør

Direktør Olsen mener det er mye å hente på å utvide åpningstidene:

— Medisinsk utstyr blir stadig mer kompliserte og kostbare, og utgjør mer og mer av sykehusets økonomi. Slikt utstyr må utnyttes mer enn åtte timer i døgnet, sier Olsen.

Han vil i gang så fort som mulig og varsler møter med styret, HelseSørøst og tillitsvalgte organisasjoner om kort tid.

Olsen ser store samfunnsøkonomiske fordeler med "hardere" og mer konsentrert bruk av medisinsk utstyr.

— Utstyret må kjøres mye hardere enn i dag. Da trenger vi færre av de dyre maskinene. Det frigjør ressurser slik at vi kan skifte dem oftere, for eksempel hvert sjette år. Mye bedre det enn at vi har utstyr mange steder som kun brukes litt, og som vi så ikke har råd til å skifte ut før etter 10 til 12 år. Den teknologiske utviklingen går fort, sier Olsen.

Som musikk i ørene til Aps Kari Henriksen, som mener Olsens uttalelser er viktige i debatten med Høyre om offentlige og private sykehus. Hun mener det riktige er å konsentrere behandling og utstyr om færre enheter, i stedet for å spre utover.

— Vi styrker de tre offentlige sykehusene på Agder, sier hun.

Reise lenger

— Jeg vil ikke inn i privat/offentlig-debatten. Jeg tar den sykehuspolitikk jeg får. Men jeg kan snakke om de tre sykehusene på Agder. Pasientene må regne med å reise lenger. Kvalitet handler mer og mer om dyrt, komplisert utstyr. Dette utstyret må vi utnytte bedre. Da må vi ha lengre åpningstider og utstyret på færre steder. Og derfor ønsker jeg å bli pilotsykehus for kveldsåpnet så fort som mulig, sier Olsen.