ARENDAL: — Virkeligheten har ikke slått rot hos politikerne, og de forstår ikke hvor nærme vi er å skape irreversible problemer for våre barn og barnebarn, sier James Hansen til Fædrelandsvennen.

Hansen har som hovedbudskap at ingenting vil forandre seg dersom ikke oljenæringen gjøres ulønnsom.

— Det er vanskelig for oljeindustrien å la oljen forbli i bakken, og de vil ikke gjøre det før politikerne gjør det uøkonomisk å gjøre det. Oljeselskapene vil fortsette å produsere olje så lenge de tjener så godt som nå, og ikke stanse før vi setter en høy pris på CO2-utslipp, sier han, i forkant av nasjonal klimadebatt under Arendalsuka torsdag kveld.

- Se fremover

KLIMAKJENDIS: James Hansen er tidligere forskningsleder i NASA, og ofte omtalt som verdens mest betydningsfulle klimaforsker. Han har nå blitt en politisk klimaaktivist, og blitt kastet på glattcelle flere ganger for sine demonstrasjoner i USA. Han holdt sitt foredrag under klimakonferansen «Norge og vegen til lavutslippssamfunnet» på Tyholmen i Arendal. Foto: Christensen, Marte

Samtidig lever Sørlandet svært godt på oljeindustrien. Med 100 milliarder kroner i ordrereserver, 10.000 ansatte og en omsetning på 40 milliarder kroner i fjor, er NODE-klyngen på Agder et godt eksempel på leverandørindustrien landsdelen har gjort seg så avhengig av.Hansen er imidlertid sikker på at verden vil agerer på et eller annet tidspunkt, og øke utgiftene på CO2-utslipp. Han mener oljeavhengige bedrifter da vil slite.

— Høyere priser på karbonutslipp vil gjøre denne industrien til en taper, mens andre vil bli vinnere. Her handler det nå om å være fremsynt, og utvikle fremtidsrettet og grønn energiteknologi, sier han.

- Incentiver

Svein Tveitdal fra Froland, tidligere FN-direktør, og mannen bak blant annet bak Klimapartnere på Agder og Klimavalg 2013, mener teknologibedriftene trenger statlige incentiver til å gjøre seg klar for et liv etter oljen.

— Vi må gjøre grønn teknologi mer lønnsomt å investerer i. Og dersom myndighetene stanser subsidieringen av oljeindustrien, og investerer i grønn teknologi, så vil markedet følge etter, sier han.

— Vi kan ikke bygge ut nye områder, og vi må bremse oljeutvinningen og feie for egen dør. Med en klimaavtale kan vi bli sittende med skjegget i postkassa når prisen på fossile utslipp går opp, og oljeprisen synker. Hovedløsningen er at oljefondet nå brukes til å investere i grønn teknologi, sier han.

Advarer

Tidligere på dagen torsdag, under klimakonferansen i regi av Miljøverndepartementet, tok James Hansen opp Statoils utenlandsinvesteringer.

— Det absolutt eneste som har effekt er å slutte å brenne kull, olje og gass. Derfor bør Norge heller slutte å utvinne oljesand i Canada, enn å kjøpe regnskog i Brasil. Jeg har bedt den norske regjeringen gjøre dette, men fikk brev tilbake at de ikke ville blande seg i Canadas indre anliggender - eller hva selskapet Statoil driver med. Jeg trodde Statoil var delvis statseid, sa han ifølge Aftenposten.

- Norge er en storprodusent av olje, samtidig som vi driver med diverse klimatiltak rundt om i verden. Er vi dobbeltmoralske?

— Norge gjør tiltak, som å bekjempe avskogning, men det er ikke nok. Karbonutslipp fra fossile brensler blir værende i atmosfæren i over hundre tusen år, og er mye mer miljøskadelig enn avskoging, sier han.