KRISTIANSAND: Etter ett år i lederstolen er Thyra Dragseth (19) klar for å gi stafettpinnen videre.

— Det har vært helt fantastisk, og året har gått veldig fort. Jeg har møtt utrolig mange fine mennesker, sier Thyra Dragseth.

Vil ha anonyme prøver

Det siste året er det særlig fire saker Elevorganisasjonen har jobbet med:

  • Utplassering av yrkesfagelever

  • Endre faget "prosjekt til fordypning" som tilbys til yrkesfagelever.

  • Innføre anonyme prøver for å minimere fare for "trynefaktor".

  • Få et elev- og lærlingombud i 100 prosent-stilling.

Thyra Dragseth mener at de er på god vei til å oppnå målene:

— Det skjer kanskje ikke mens jeg er leder, men jeg er sikker på at vi har en god og langsiktig plan, sier hun.

Har lært å løse konflikter

Hun mener selv at hun har lært like mye på ett år i Elevorganisasjonen som de tre årene hun har gått på videregående skole.

— Jeg har lært alt fra å skrive referater, være ordstyrer, hvordan vi skal fremme saker for politikere, være leder og et godt eksempel. Jeg har også lært hvordan jeg kan løse konflikter, forteller Thyra Dragseth som nå går i 3. klasse på Tangen videregående skole.

Hun mener at disse erfaringene vil komme godt med senere i livet, og ser for seg å jobbe innenfor et politisk parti eller en organisasjon.

- Veldig mye jobb

Fredag og lørdag er det altså årsmøte i Elevorganisasjonen i Vest-Agder, og fylkesstyrets tolv medlemmer skal byttes ut. Først fredag venter Dragseth at de første lederkandidatene vil melde seg.

— Jeg tror mange tror at de må ha veldig mye kunnskaper, men alle elever har nok kunnskap i kraft av å være elever som vet hvordan skolehverdagen fungerer. Alt det politiske og organisatoriske lærer man etter hvert, sier Thyra Dragseth som påpeker at det ikke bare er gøy å være EO-leder.

— Det er veldig mye jobb, og man må være veldig engasjert for å kunne motivere seg selv noen ganger. Man bør også være fleksibel og i stand til å lage systemer og vedlikeholde rutiner, mener den avtroppende lederen som ikke legger skjul på at det har vært mye å gjøre.

Allikevel synes hun at arbeidet har vært veldig spennende.

— Vi har oppnådd mye gjennom forbedret kontakt med fylkeskommunen og utdanningsforbundet, og vi blir oftere spurt om å delta i prosesser som har med utdanning og gjøre. Jeg er stolt over at vi har styrket organisasjonen og forbedret rutinene våre, sier den unge lederen som opplever at Elevorganisasjonen nå i større grad blir lyttet til.